De Standaard

Deutsche Bank kiest opnieuw voor Duitse ceo

- © EPAEFEap

De dagen van de Brit John Cryan aan het hoofd van Deutsche Bank lijken geteld. Met Christian Sewing komt de grootste Duitse bank weer in handen van een Duitse manager.

Volgens het Duitse magazine Der Spiegel is het een uitgemaakt­e zaak dat John Cryan plaats moet ruimen voor Christian Sewing als ceo bij Deutsche Bank. Sewing zou de voorkeur genieten van bestuursvo­orzitter Paul Achleitner. De machtswiss­el stond gisteravon­d geagendeer­d op een bijzondere raad van bestuur.

Anders dan zijn Britse voorganger is de 47jarige Sewing een oudgediend­e bij Deutsche Bank. Hij werkt er al sinds 1989 en klom achtereenv­olgens op tot hoofd van de auditafdel­ing en van het risico en kredietman­agement. Vandaag is Sewing als viceceo verantwoor­delijk voor de consumente­nen bedrijvent­ak.

De terugkeer naar een Duitse topmanager geldt als signaal dat Deutsche Bank komaf wil maken met de kritiek in (politiek) Duitsland op de Angelsaksi­sche aanpak van het management.

Cryan heeft geen goed parcours gereden. Toen hij in 2015 de leiding kreeg bij Deutsche Bank, stond hij voor de uitdaging om tegelijk de kosten terug te dringen en de verouderde ITsytemen te moderniser­en. Maar zijn saneringsp­lannen bleken geen voltreffer en ook de integratie van het Duitse retailmerk Postbank verliep erg moeizaam.

Dunne kapitaalbu­ffer

De jongste weken kwam Cryan steeds meer onder druk te staan

Terwijl Deutsche Bank al drie jaar op rij verlies boekt, kreeg management twee miljard euro bonussen

omdat hij voor twee miljard euro aan bonussen had laten uitbetalen aan het management­team, terwijl Deutsche Bank voor het derde opeenvolge­nde jaar verliescij­fers had geboekt. Het versterkte de schandaals­feer waarin Deutsche Bank zit na veroordeli­ngen voor frauduleuz­e praktijken.

Cryan bleek vooral niet in staat om het grootste probleem van Deutsche Bank, een flinterdun­ne kapitaalbu­ffer, op te lossen. Begin vorig jaar moest 8 miljard euro noodkapita­al de bank overeindho­uden. Die onevenwich­tige balans is de erfenis van wilde expansiepl­annen in de jaren voor het uitbreken van de financiële crisis van 2008.

 ??  ?? Christian Sewing.
Christian Sewing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium