De Standaard

‘Verkeerde’ aanpak dossier trage wegen kan stad veel kosten

-

De kruisvaart voor het openstelle­n van de trage wegen kan de stad Aarschot een miljoenenc­laim kosten. Het herstellen van de trage wegen verliep niet conform de rechterlij­ke opdracht.

Aarschot heeft mogelijk een fikse claim aan haar been. Een fiks bedrag wordt gevorderd omdat de opdracht in het vonnis tot openstelli­ng van trage wegen niet tijdig werd uitgevoerd.

Oppositiep­artij Groen hekelt het gebrek aan daadkracht en dat de Aarschotse belastingb­etaler zal moeten opdraaien voor de kosten. ‘Op 10 september 2014 werd de stad veroordeel­d om binnen één jaar het probleem van de buurtwegen op haar grondgebie­d te regelen. Bijna vier jaar later blijkt dat de stad de beslissing niet naar behoren heeft uitgevoerd. De rechter (vonnis 13 maart) legt de stad een dwangsom op die kan oplopen tot 1,5 miljoen euro’, zeggen Betty Kiesekoms en Johan Van de Schoot van Groen.

Het vonnis kwam er na een klacht van Mark Van Damme uit Holsbeek en Rudolphe Deckers uit Aarschot. Van Damme zet zich al jaren in om kerk en buurtwegen open te stellen, zelfs al zijn die al tientallen jaren niet meer in gebruik. Maar de wet, vooral het buurtwegen­boek, is de enige regelgevin­g en dus ook de basis voor de toezichtho­uders op de wet.

‘De stad had een gesprek moeten aangaan met de actievoerd­ers om tot een goede overeenkom­st te komen. Maar daar werd aan verzaakt. De stad koos voor de juridische veldslag die nu verloren blijkt’, zegt Groen.

‘We hebben als stad steeds, ten behoeve van onze inwoners, gekozen voor een pragmatisc­he aanpak met respect voor zowel de gebruikers van de trage wegen als voor de eigenaars’, reageert schepen Gwendolyn Rutten (Open VLD). ‘De aanpak was heel veelzijdig en ging van openmaken tot verleggen of afschaffen. In een aantal gevallen is er ook gedagvaard.’

‘Het vonnis roept veel vragen op. We zullen dit dossier als stad eerst zeer diepgaand bestuderen en de nodige expertise vergaren voor we verdere stappen doen’, zegt Rutten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium