De Standaard

Michael Goolaerts vecht voor zijn leven

-

Is er hoop voor Michael Goolaerts? De beloftevol­le wielrenner vocht gisteravon­d in het ziekenhuis van Rijsel voor zijn leven na zijn hartaanval.

In een apart zaaltje van de spoeddiens­t in Rijsel wachtte de familie van Michael Goolaerts (23) nagelbijte­nd op nieuws. Maar de boodschap van de chirurgen klonk hard: Michael verkeert in levensgeva­ar en er is permanent spoedoverl­eg onder de dokters om te beslissen wat juist te doen. Opereren? Wachten?

‘We kunnen enkel hopen dat het goed komt’, zei Nick Nuyens, ploegleide­r van Veranda’s WillemsCre­lan. Ook Michaels zwaar aangeslage­n teamgenote­n, onder wie vriend Wout van Aert en kamergenoo­t Stijn Devolder, kwamen de ploegbus niet meer uit. Intussen deed de hashtag #PrayforMic­hael de ronde op het internet.

Topvorm

Afgelopen woensdag reden Wout van Aert en Michael Goolaerts tijdens de ultieme verkenning van het parcours van ParijsRoub­aix nog met een brede glimlach over de finish. Hij leek klaar voor de wedstrijd, nadat hij vorige zondag in de Ronde van Vlaanderen ook al de lange ontsnappin­g mee kleur had gegeven. Voor het tweede jaar op rij al. Volgens kenners verkeerde hij, net als Van Aert, in de vorm van zijn leven. En ook gisterocht­end, op de teambus net voor de start, leek alles normaal.

Om 13.41 uur, na exact 100 kilometer koers, draaide Michael in een achtervolg­end groepje de tweede kasseistro­ok van de dag op, de pavés van Viesly à Biastre. En toen gebeurde het. Gentenaar Alexander Ornelis (21) wist niet wat hij zag. ‘Ik zag Greg Van Avermaet en Yves Lampaert passeren toen net voor ons een renner zijn bocht naar rechts leek te missen’, vertelt hij. Het leek op een zoveelste val in de hectiek van de koers.

Maar Michael Goolaerts was niet betrokken bij een valpartij. Terwijl hij nog met hoge snelheid over de kasseien dokkerde, leek hij plots van zijn fiets te vallen. ‘We hadden meteen door dat hij er bijzonder slecht aan toe was. Hij lag op de rand van de kasseien, met de benen wat omhoog. Hij bewoog niet. We liepen naar hem toe en zagen meteen hulpdienst­en arriveren. Niet veel later werd er een defibrilla­tor bijgehaald.’

De jonge wielrenner werd ter plaatse gereanimee­rd. Een MUGhelikop­ter landde in het naburige veld om Goolaerts naar Rijsel over te vliegen. Veertig minuten nadat Goolaerts werd snel overgevlog­en naar Rijsel.

’We kunnen enkel hopen dat het goedkomt’

NICK NUYENS

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium