De Standaard

Club heeft spitsenpro­bleem

Club Brugge had op AA Gent een gelijkspel verdiend. Maar de spitsen scoren amper.

- LUDO VANDEWALLE © Jan De Meuleneir/photo news

Jupiler Pro League

Aanvallers zijn er om te scoren. Af en toe een assist geven is mooi meegenomen maar die goals dat is het belangrijk­ste. Wel, de spitsen van Club Brugge zijn dat uit het oog verloren. Gisteren was het de beurt aan Abdoulaye Diaby. De Malinese spits kreeg twee doelrijpe kansen maar wrong ze de nek om. Refaelov speelde hem keurig vrij maar Diaby trapte domweg op de Gentse doelman Kalinic. Niet veel later kreeg hij na een bal in de kluts een vrije schietkans. Deze keer kreeg hij het leer zelfs niet tussen de palen. Nochtans is Diaby de trefzekers­te spits van Club Brugge na Nieuwjaar: 3 goals in 13 wedstrijde­n (beker inbegrepen). Het is niet om van omver te vallen, verre van zelfs, maar hij is met dit pover gemiddelde wel de meest opportunis­tische in de voorlinie.

Wesley Moraes kreeg na de rust ook zijn kans maar dat zijn kanon ook naar de verkeerde kant staat gericht, is al langer bekend. In de slotfase trapte ook hij een doelrijpe mogelijkhe­id domweg naast. Helemaal naar het beeld van zijn scoringsge­middelde sinds de winterstop: 2 goals in 14 wedstrijde­n.

Emmanuel Dennis was de sensatie van in het seizoenbeg­in. Als de Nigeriaan nog maar de helft van het niveau van in augustusse­ptember zou halen, schreven we hier nu niet over een spitsenpro­bleem bij Club Brugge. 1 goal van Dennis op 11 matchen sinds januari noopt ons dat wel te doen.

Jelle Vossen is gemiddeld goed voor 20 doelpunten per seizoen. Dat aantal haalt hij dit seizoen nooit. Verzachten­de omstandigh­eid: de Limburger speelde wegens een blessure na de jaarwissel­ing maar 7 wedstrijde­n. Hij trof geen enkele keer raak.

Club nog altijd goed

De inefficiën­tie van de spitsen is een molensteen rond de nek van dit Club Brugge. De nog steeds gedoodverf­de titelfavor­iet speelt nog altijd goed voetbal. Gisteren drukte het AA Gent na de rust helemaal terug. Gent en Club zijn op dit moment de beste ploegen in PO1. Al weet Ivan Leko ook wel waar het schoentje wringt.

‘Ik wil positief blijven en zeggen dat we die kansen toch creëren’, aldus de Kroaat. ‘Maar ik kan er ook niet omheen: de efficiënti­e moet omhoog. Aanvallers moeten scoren. Ik kan niet klagen over hun werkkracht. Maar aanvallers staan in de ploeg om te scoren. En dat is een probleem. In Playoff 1 krijg je niet elke wedstrijd tien kansen. Zeker niet tegen een goede defensie als die van AA Gent.’

De inbreng van Refaelov, voor het eerste sinds de vierde speeldag van de reguliere competitie nog eens aan de aftrap, zorgde voor meer creativite­it. De Israëliër was dreigend en legde ploegmaats doelrijpe kansen op de voet.

‘Voor mij is dat geen verrassing’, aldus nog Leko. ‘Hij is iemand die de ploeg zal helpen. Maar de bal moet erin vliegen. Daar gaat het om.’

Niet op trainen

De spelers zelf maken zich nog niet te veel zorgen. Niet over de titel, niet over Anderlecht en nog minder over hun aanvallend­e ploegmaats.

‘We hebben nog nooit zo veel gecreëerd in Gent, maar we moeten beslissen’, zegt Refaelov. ‘Het klopt dat onze spitsen niet scoren, maar je kunt daar niet op trainen. Iets dat goed loopt op training kan in een wedstrijd helemaal anders zijn. Misschien moeten we voor doel gewoon wat kalmer worden.’

‘Een scoringspr­obleem? Ach neen’, wuift aanvoerder Ruud Vormer het probleem weg. ‘Tel eens na hoeveel doelpunten we dit seizoen al gemaakt hebben? Efficiënti­e is ook deels geluk hebben. Dat komt wel terug.’

Nog geen zorgen bij Club Brugge. Met zes punten voorsprong is er nog allerminst een man overboord. Maar een scorende spits zou het overwicht in de wedstrijd ook in doelpunten kunnen uitdrukken.

‘Ik wil positief blijven. Maar ik kan er niet omheen: de efficiënti­e moet omhoog’

IVAN LEKO Trainer Club Brugge

 ??  ?? Rangelo Janga houdt Brandon Mechele, die al na twee minuten een owngoal liet noteren, uit de buurt van de bal.
Rangelo Janga houdt Brandon Mechele, die al na twee minuten een owngoal liet noteren, uit de buurt van de bal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium