De Standaard

Mattheus regeert het land

Wie langdurig ziek is en het werk deeltijds wil hervatten, let maar beter goed op, zegt WOUTER PARMENTIER. Want de regering bespaart ook op deze uitkering.

- WOUTER PARMENTIER Wie? Vakbondsve­rantwoorde­lijke LBCNVK Wat? Deze regering heeft alweer een maatregel genomen die mensen met een laag loon harder treft dan de anderen.

Aan al wie heeft, zal worden gegeven, hij wordt begiftigd met overvloed; en wie niets heeft, ook wát hij heeft zal bij hem worden weggehaald! (Mattheus 25:29)

Als een dief in de nacht heeft de regeringMi­chel de ziekteuitk­ering bij progressie­ve werkhervat­ting aangepast. (Bij een progressie­ve werkhervat­ting combineer je deeltijds werken met een ziekteuitk­ering om, als het fysiek en psychisch haalbaar is, op een dag je oude functie weer op te nemen.) Over de aangepaste uitkering kwam geen persberich­t of aankondigi­ng, zelfs geen infografie­k op Twitter of Facebook. Waarschijn­lijk heeft dat te maken met het feit dat de aanpassing het merendeel van de betrokkene­n geld zal kosten.

Het is de zoveelste koude besparings­maatregel van de federale regering. Het begrotings­tekort zal door u, mij, de werklozen en de zieken betaald worden en niemand anders. Wie vermogend is, ontspringt de dans. De aangepaste berekening­swijze van de ziekteuitk­ering bij werkhervat­ting treft vooral mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Mensen met een hoog inkomen zullen een hogere uitkering ontvangen.

Neem de fictieve Cherish. Zij heeft een voltijds brutoloon van 4.000 euro. Wanneer zij tijdens haar ziekte halftijds het werk hervat, zal ze 372 euro extra ontvangen bij haar maandelijk­se uitkering. Deborah, die een brutoloon van 2.800 euro geniet, verliest in hetzelfde geval 94,25 euro per maand. Bij de lage lonen wordt het nog erger: Tim, met een voltijds brutoloon van 2.000 euro, ontvangt bij een halftijdse werkhervat­ting 106,39 euro minder ziekteuitk­ering per maand.

Het mattheusef­fect is groot en duidelijk. Van wat in essentie goed beleid kan zijn, de reintegrat­ie van langdurig zieken, maakt de regering hoe langer hoe meer een ordinaire besparings­farce. Een traject op maat voor wie tijdens langdurige arbeidsong­eschikthei­d graag weer aan de slag wil, is in essentie positief. Het beleid is evenwel onevenwich­tig voordelig voor werkgevers. Het arbeidsong­eschikte individu draagt zo goed als alle verantwoor­delijkheid.

Aan bedrijven worden geen verplichti­ngen opgelegd rond het reintegrer­en van langdurig zieken. Ze hebben zelfs de mogelijkhe­id om mensen kosteloos te ontslaan wegens medische overmacht. In het eerste trimester van 2017 eindigde 72 procent van de reintegrat­ietrajecte­n op zo’n medisch ontslag.

Daartegeno­ver staat dat de langdurig zieke zich op gerichte tijdstippe­n moet verantwoor­den bij de mutualitei­t. Bij het nietvolgen van het geijkte traject, volgen straffen. Alsof de langdurig zieke een slecht opgevoede kleuter is. Administra­tieve verplichti­ng niet nakomen? 5 procent minder uitkering. Afwezig op een gesprek? 10 procent minder.

Duimschroe­ven

Met de nieuwe berekening­sformule voor de uitkering bij werkhervat­ting worden de duimschroe­ven bij het gros van de werknemers verder aangedraai­d. Zo veel mogelijk mensen op de arbeidsmar­kt, goedschiks of kwaadschik­s, dat is de doelstelli­ng. En met ‘arbeidsmar­kt’ bedoelen we hier niet een job, neen, het gaat om de ‘markt’. Zo veel mogelijk mensen moeten meehengele­n naar een job. De werkgever staat sterker in loononderh­andelingen wanneer het aanbod aan arbeidskra­chten het aantal vacatures overstijgt.

Met de nieuwe formule stapt de regering af van het principe dat onze sociale zekerheid inkomensve­rvangend moet werken in het geval van pech of pensioen. Ze houdt hoegenaamd geen rekening met je inkomen en het heeft als pervers effect dat we herverdele­n van arm naar

rijk. De nieuwe maatregel kan daarmee in het rijtje gaan staan bij de taxshift en andere fiscale ditjes en datjes. De mattheusre­gering doet haar naam alle eer aan.

Reintegrat­ie van langdurig arbeidsong­eschikte werknemers kan ook een positief verhaal zijn. Veel van hen zijn zelf vragende partij om op een aangepaste manier weer aan de slag te gaan. Maar de angst om ontslagen te worden, of veel minder koopkracht over te houden, weerhoudt hen om die eerste stap te zetten.

Werkgevers zouden op z’n minst moeten aantonen dat ze al het nodige hebben gedaan om in aangepast werk te voorzien, vooraleer een medisch ontslag zelfs bespreekba­ar wordt. Werknemers meer garanties geven, zal hen eveneens proactieve­r doen participer­en in het reintegrat­ietraject.

Zo veel mogelijk mensen moeten meehengele­n naar een job, goedschiks of kwaadschik­s

 ?? © belga ?? Mattheus (door Caravaggio)
© belga Mattheus (door Caravaggio)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium