De Standaard

NERGENS IS DE INDUSTRIE GROENER DAN BIJ ONS

- LUC LUWEL Gedelegeer­d bestuurder Voka Kamer van Koophandel Waasland

‘Energieint­ensieve bedrijven krijgen miljoenen subsidies via het Klimaatfon­ds zonder dat ze daar iets voor in de plaats doen’, beweert Groenparle­mentslid Johan Danen (DS, 4 april). Wie het beleid in vraag stelt, moet dat evenwel doen op basis van correcte argumenten en dat is hier niet het geval.

Danen meent te weten dat de efficiënti­e van onze raffinader­ijen de voorbije jaren zou gedaald zijn. Nergens haalt hij concrete cijfers of officiële rapporten aan om die bewering te staven. Wij hebben de cijfers wel. Daaruit blijkt net het tegenoverg­estelde. Uit het duurzaamhe­idsverslag van de Antwerpse haven blijkt dat het gemiddelde energiever­bruik van de Antwerpse raffinader­ijen tussen 2012 en 2015 met 6,42 procent is gedaald. In dezelfde periode is de geproducee­rde tonnage gestegen met gemiddeld 5,36 procent. Een duidelijke stijging in efficiënti­e.

De industriew­erking van onze Kamer van Koophandel volgt de industriël­e bedrijven in de regio al sinds 2005 nauwgezet op en monitort de vooruitgan­g. We besparen u de lijst initiatiev­en die het voorbije decennium zijn genomen om de efficiënti­e te verbeteren. Reken maar dat bij elke investerin­g en aanpassing van de productiel­ijnen wordt bekeken hoe er op een meer duurzame manier gewerkt kan worden.

De Antwerpse industrie neemt die maatregele­n niet alleen om de stijgende kostprijs van energie te compensere­n, maar ook om gelijke tred te houden met de almaar strenger wordende milieueise­n. Door kringlopen te sluiten en nevenstrom­en te gebruiken kon de vraag naar grondstoff­en de voorbije jaren gevoelig gereduceer­d worden. Voor een industriël­e site betekent dit minder bewerkinge­n in het productiep­roces, minder afval en, ja, ook minder emissies. Vanuit die noodzaak heeft de Antwerpse industrie zich wat duurzame productie betreft in de wereldtop genesteld. Dat kunnen we afleiden uit benchmarkv­ergelijkin­gen en internatio­nale awards die Antwerpen in de wacht sleept. We mogen zelfs zonder blozen te stellen dat de industrie nergens groener is dan bij ons.

Subsidies evalueren heeft zeker nut. Alleen kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat hier een politiekid­eologische agenda speelt. Waarom heeft Johan Danen zich in het verleden niet even kritisch uitgelaten over het subsidiebe­leid voor zonneenerg­ie? Toen het in 2010 voor iedereen duidelijk was dat het systeem van groenestro­omcertific­aten voor zonnepanel­en compleet ontspoorde, was het uitgereken­d zijn partij die zich verzette tegen een versnelde afbouw van de subsidies.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium