De Standaard

City verslikt zich in United

Het lot, muziek en 7 mensen bepaalden het verloop van de derby tussen City en United.

- VOETBAL Premier League BART LAGAE

Hoofdrol voor Pogba

Iedereen in slaap wiegen in de eerste helft, om met des te meer punch toe te slaan in de tweede. Het was de tactiek die Paul Pogba hanteerde tegen erfvijand Manchester City. Voor rust speelde hij als een alibivedet­te die zelfs de meest gewiekste makelaar nog niet bij Anderlecht zou kunnen plaatsen. Maar na de rust ontpopte hij zich tot de Nemesis van Pep Guardiola. Twee keer dook hij op het juiste moment op in de zestien, twee keer werkte hij af als een koele moordenaar.

Na de 22 bracht Pogba zijn hand aan het oor. ‘Genoeg gezegd’, leek hij daarmee te willen zeggen. De boodschap was gericht aan Citycoach Pep Guardiola die daags voordien een boekje had opengedaan over de Franse superster.

Dame Fortuna

CityUnited was zo’n wedstrijd die de magie van voetbal in haar zuiverste vorm onthulde. Met dank aan Dame Fortuna die alle wijsneuzen en voetbalana­listen een neus zette. Tijdens de rust regende het tussentijd­se commentare­n over de ‘ultieme triomf’ van Guardiola en de ‘definitiev­e begrafenis’ van toptrainer Mourinho. Pientere analyses waar op dat mo ment geen speld tussen te krijgen was. Maar Dame Fortuna kreeg het laatste woord. Naar verluidt heet ze Fatima en is ze getrouwd met een Portugees.

Kopie van Komany

Origineel was zijn goal niet, want hij deed in 2012 precies hetzelfde: met de kop scoren in de Manchester Derby, luttele weken van titelwinst. De kant van het veld, de periode van het jaar, de onmiddelli­jke tegenstand­er – Chris Smalling – tot de viering toe: een sprint langs de furieuze Unitedsupp­orters in de richting van de Cityfans. Het was allemaal identiek. Door het nummertje opnieuw op te voeren zes jaar later zette Kompany zijn rol als kapitein en inspirator van drie titels in zes jaar in de verf. En dat na alle blessurele­ed. Het verhaal is geknipt voor Hollywood maar dit was voetbal. En dus zag Kompany zijn heldenverh­aal in de tweede helft in de prullenman­d verdwijnen.

Ballerina Gündogan

Als een volmaakte ballerina, met een heerlijke pirouette, scoorde Ilkay Gündogan de 20 in het Etihad. Vorige woensdag in Anfield werd de Duitse middenveld­er nog scheef bekeken. Niemand kon begrijpen dat Guardiola hem boven maninvorm Raheem Sterling had verkozen. Maar zaterdag was het Sterling die de kansen miste en Gündogan die scoorde. Niet dat het iets aan het resultaat veranderde. Morgen tegen Liverpool zit de ballerina gewoon weer op de bank.

Matchwinna­ar Smalling

De kans dat u hem in juni in Kaliningra­d tegen België aan het werk ziet, is klein. Chris Smalling zeult in Engeland de reputatie mee van een uitgebloei­d defensief talent. In de eerste helft was hij de risee toen hij zich door Vincent Kompany liet aftroeven in de lucht. Net als in 2012 verloor hij het kopbalduel dat leidde tot een derbygoal. Maar na de onverwacht­e comeback van United zette uitgereken­d Smalling de kroon op het werk. Hij stond helemaal vrij toen hij op vrijschop van Alexis Sanchez de 23 mocht binnentrap­pen.

Regisseur Guardiola

Het eindresult­aat is niet wat hij had gewenst, maar Pep Guardiola krijgt wel de prijs voor beste regisseur in de ‘Match van het Jaar’. Het begon vrijdag toen hij een bommetje dropte op zijn persconfer­entie en verklaarde dat manager Mino Raiola Paul Pogba en Henrikh Mkhitaryan te koop had aangeboden bij City.

Guardiola weet dat Pogba en Unitedmana­ger José Mourinho op gespannen voet leven en probeerde met zijn ‘onthulling’ de tegenstand­er te destabilis­eren. Zijn plannetje leek perfect uit te komen maar ontplofte finaal in zijn gezicht. Raiola ontkende de feiten. ‘Eén van hen liegt’, concludeer­de José Mourinho als een halve heilige. ‘Maar het interessee­rt me niet te weten wie van hen twee de leugenaar is.’

Reflex van De Gea

Na de 23 gooide Guardiola Kevin De Bruyne, Gabriel Jesus en Sergio Agüero in de strijd. Agüero kreeg nog een uitstekend­e kopkans, maar Uniteddoel­man David De Gea reageerde met een ultieme reflex. De ‘Match van het Jaar’ bevatte zo ook de ‘Safe van het Jaar’.

Tackle van Young

Kevin De Bruyne moest dus tevreden zijn met een rol als invaller. Hij bediende spits Sergio Agüero met bruikbare ballen en dat leverde een keer ook bijna een doelpunt op. Zijn voorzet was echter net iets te scherp waardoor Young in de grote rechthoek met een vliegende tackle nog net bij de bal kon. Ref Atkinson oordeelde ‘geen penalty’, maar op de herhalinge­n is te zien hoe Young hard doorging met geheven been en Agüero aan een aanslag ontsnapte.

Bittere stadionmuz­iek

Bij het ingaan van de rust verkeerden de Cityfans in een titelroes en dat kwam tot uiting in een versie van ‘This is how it feels’ van de Inspiral Carpets. ‘Dit is hoe het voelt om eenzaam te zijn, dit is hoe het voelt om klein te zijn’, zongen de Cityfans luidkeels. Hun sarcastisc­he knipoog zou 45 minuten later een bitter accurate samenvatti­ng van hun eigen situatie worden.

Nog kansen genoeg

Zo moet Manchester City minstens nog tot zondag wachten om kampioen te worden. Dan moet het zaterdag winnen op Tottenham én moet Manchester United de dag erop thuis verliezen tegen West Brom. United kan ook de woensdag erop verliezen in Bournemout­h. City heeft dan weer een kans thuis kampioen te spelen op 22 april tegen Swansea. Maar als City verliest op Tottenham en Manchester United zowel wint tegen West Brom en Bournemout­h – voorwaar geen onrealisti­sch scenario – wordt het titelfeest­je meteen uitgesteld tot minstens 29 april op West Ham.

 ??  ?? ‘Genoeg gezegd’, lijkt Paul Pogba te willen zeggen. Een boodschap voor Citycoach Guardiola, die een boekje had opengedaan over hem.
‘Genoeg gezegd’, lijkt Paul Pogba te willen zeggen. Een boodschap voor Citycoach Guardiola, die een boekje had opengedaan over hem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium