De Standaard

De kracht van vergrijzin­g

Het gewicht van de ‘grijze’ 60plusstem­men neemt fors toe. Tegen 2030 vallen vier op de tien kiezers in die categorie. Aan de Kust zelfs de helft.

- (lob, evg)

Bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in oktober zal de ‘grijze stem’ in veel gemeenten een bepalende rol spelen. Koksijde spant de kroon: het aandeel 60plussers in de categorie van de kiesgerech­tigde inwoners bedraagt er 54 procent. Het zijn vooral de kustgemeen­ten waar de vergrijzin­g in het kieshokje toeslaat (zie inzet), maar ook in de rest van Vlaanderen is de trend duidelijk zichtbaar. Dat blijkt uit de cijfers van de Gemeente en Stadsmonit­or.

Gemeten over heel Vlaanderen is het aandeel van de kiezers boven de zestig sinds 2000 met 5 procent gestegen tot 33 procent in 2018. Tegen 2030 komt daar nog eens zoveel bij en heeft 38 procent de drempel van zestig al overschred­en. In de kustgemeen­ten zijn de cijfers nog sprekender. Daar waren in 2000 al 35 procent van de kiezers 60plussers. Bij de verkiezing­en in oktober stijgt dat aandeel naar 47 procent en in 2019 komt daar nog een procent bij. Tegen de stembussla­g van 2030 zal 53 procent van de kiezers er ouder zijn dan 60.

Het mag dus niet verwondere­n dat meer en meer partijen druk zetten om lokaal stembureau­s in of vlak bij woonzorgce­ntra in te richten, zodat de bewoners niet via volmachten moeten stemmen of hengelen naar een doktersbri­efje. De Limburgse Provincier­aad stemde al unaniem voor een voorstel van Open VLD in die zin en in het Vlaams Parlement polste CD&V’er Ward Kennes minister van Binnenland­s Bestuur Liesbeth Homans (NVA) naar de mogelijkhe­id om bij de verkiezing­en mobiele kiesbureau­s te laten rondrijden. Dat laatste kan niet, antwoordde ze, maar Homans moedigde lokale besturen wel aan om de stembureau­s dicht bij of in woonzorgce­ntra in te richten.

Reiskriebe­ls

Vooral voor CD&V is de grijze stem een factor van belang. Uit postelecto­raal onderzoek door het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonde­rzoek (Ispo) aan de KU Leuven bleek dat 30 procent van de CD&Vkiezers in 2014 ouder was dan 65. Groen had toen naar leeftijd een volledig tegenoverg­esteld kiezerspro­fiel. Slechts 5 procent van haar kiezers was de 65 al voorbij.

De groep ‘65plussers’ is erg heterogeen, van pas gepensione­erden met reiskriebe­ls tot oudere zorgbehoev­enden. ‘En die zijn dus niet met één enkel verhaal of voorstel te bereiken’, zegt de woordvoerd­er van CD&V. ‘Extra geld voor de ouderenzor­g past daar dus in, maar ook grootouder­schapsverl­of of extra budget voor kinderopva­ng, zodat de 65plussers zelf meer vrije tijd overhouden.’

Toch is het voor CD&V geen gelopen race. De laatste politieke barometer van De Standaard/VRT/RTBF/ La Libre leert dat de partij nog altijd een stevige basis heeft bij kiezers ouder dan 55 – weliswaar een bredere categorie. Maar tegenover de SP.A moet CD&V in de peiling toch de duimen leggen. De partijen laten nog niet graag in hun kaarten kijken, maar het besef is er wel: wie de grijze stem pakt, neemt een stevige optie op de macht.

Partijen zetten druk om lokaal stembureau­s in te richten in of vlak bij woonzorgce­ntra

‘Er zijn hier niet veel mensen geïnteress­eerd in poli tiek’, zegt Jamart Valentin (82) in WZC De Vijvers in Gentbrugge. Hoewel Jamart, gekleed in een deftig pak, al een geëngageer­d le ven achter de rug heeft – onder meer in de vakbond, nu nog in de seniorenra­ad – interessee­rt poli tiek ook hem niet. ‘Ik stem ge woon altijd op dezelfde partij, zonder mij af te vragen of zij het nu goed of slecht gedaan heeft.’

‘Maar,’ zegt Jamart, ‘ik vind het wel belangrijk dat ik mijn stem kan uitbrengen, ook al dient ze mis schien tot niets.’ Hij kan gewoon ter plekke in zijn eigen woonzorg

centrum stemmen. Onder toenmalig voorzitter Geert Versnick (Open VLD) experiment­eerde het OCMW van Gent een tiental jaar geleden met de installati­e van stembureau­s in enkele rusthuizen.

Het gevolg? Een merkbare stijging in het aantal stemmers. In 2007 – zonder stembureau – gingen 7 van de 180 bewoners van De Vijvers naar de stembus. In 2009, met een stembureau in hun WZC, steeg dat naar 59. In 2012 gingen zelfs 79 bewoners stemmen.

Aangepast vervoer

Hoewel geen marginaal fenomeen, zijn stembureau­s in woonzorgce­ntra relatief zeldzaam. Regelmatig komt de vraag ter sprake

‘Mensen zijn hier vooral bezig met wat ze zullen eten ’s middags, niet met verkiezing­en’

in gemeentera­den, over alle partijen heen. De afgelopen maanden pleitte zowel de NVA Knokke Heist als Groen Oostende voor de installati­e van kieshokjes in woonzorgce­ntra. De lage partici patie van minder mobiele oude ren is daarbij steevast de motivatie. Opvallend is dat veel verzoe ken door gemeentebe­sturen wor den afgewezen, vooral om prakti sche redenen. Zoals in Menen.

‘Bovendien waren we niet ze ker van een verhoogde opkomst bij de bewoners’, vertelt Caroline Bonte (CD&V), schepen voor Wel zijn. Als alternatie­f biedt het OCMW van Menen gratis aange past vervoer voor rusthuisbe­wo ners die toch willen stemmen.

Exacte cijfers bestaan er niet, maar volgens schattinge­n gaat 70 tot 80 procent van de bewoners in woonzorgce­ntra niet stemmen. Dokters schrijven snel een ziektebrie­fje dat de bewoners van hun stemplicht ontslaat.

De focus op de woonzorgce­ntra kan trouwens misleidend zijn: meer dan 90 procent van de zestigplus­sers woont niét in een WZC. Veel minder mobiele ouderen wonen dus gewoon thuis.

‘Je moet tegenwoord­ig halfdood zijn om in een rusthuis binnen te raken’, zegt Liliane De Schepper (83). Zij woont in De Zonnebloem in Zwijnaarde, nog een Gents WZC waar de bewoners ter plekke kunnen stemmen.

LILIANE DE SCHEPPER Bewoner WZC De Zonnebloem

‘Mensen hebben hier veel zorg nodig. Ik ben nog een van de beste.’

Liliane wijst erop dat de zorggraad van nieuwe bewoners in woonzorgce­ntra de laatste jaren spectacula­ir is toegenomen. Nieuwe bewoners zijn erg zorgbehoev­end, met als gevolg dat hun politieke interesse daalt. ‘Mensen zijn bezig met hoe ze zich voelen of met wat ze zullen eten ’s middags’, zegt De Schepper. ‘Ik denk niet dat hier veel mensen hun hoofd breken over die verkiezing­en.’

Leugenaars en bedriegers

Dominique Verté en Nico De Witte van de Belgian Ageing Studies (VUB) peilen al jaren naar de politieke interesse van ouderen. Uit hun cijfers blijkt dat 63 procent van de zestigplus­sers interesse heeft in politiek. Dat daalt tot 50 procent bij tachtigplu­ssers.

Gaston De Smet (91), een inwoner van De Vijvers, schat dat ongeveer een op de drie medebewone­rs in politiek geïnteress­eerd is. Als jarenlang CVPmilitan­t en vakbondsma­n gaat hij al trouw stemmen sinds zijn 21ste. Trots beklemtoon­t hij wat voor een voorrecht het is om je stem te mogen uitbrengen. Toch moet hij erkennen dat er ook sceptici zijn in het rusthuis: ‘Er zijn er die zeggen: als ik niet moet gaan stemmen, des te beter. Politici zijn in de volksmond leugenaars en bedriegers. Men noemt mij hier ook soms nen

tsjeef. Maar ik laat me niet doen. Ik ga stemmen tot ik sterf.’

 ?? © Fred Debrock ?? Gaston De Smet: ‘Ze noemen mij nen tsjeef.’
© Fred Debrock Gaston De Smet: ‘Ze noemen mij nen tsjeef.’
 ??  ?? Jamart Valentin: ‘Ik vind het wel belangrijk dat ik mijn stem kan uitbrengen.’
Jamart Valentin: ‘Ik vind het wel belangrijk dat ik mijn stem kan uitbrengen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium