De Standaard

WANORDE

-

Tegenover ons zit een vrouw die je een dame noemt. Ze bladert in de Marie Claire. Terwijl we ons installere­n in de treinstoel­en, keurt ze ons met schromeloo­s kritische blik. Blijkbaar doen we het goed, ze begint te glimlachen. ‘Was het je eerste keer Parijs?’, vraagt ze mijn zoon. Die bevestigt, en zegt hoe jammer hij het vindt te moeten vertrekken. ‘Wat ga je dan het hardst missen?’, vraagt ze. ‘Wat vond je het mooist?’

Ik zie mijn zoon zuchten. Hij kan niet kiezen, denkt zij. Hij wil niet kiezen, zo ken ik hem. Ze bedoelt het goed, en het is een handig conversati­esjabloon. Maar het blijft een ellendige vraag, ‘Wat vond je het mooist?’

Word je plots verplicht rangorde te scheppen in net zo’n verrukkeli­jke wanorde. Iets of iemand de eerste plaats toekennen, betekent bovendien dat je iets of iemand hebt vergeleken. Dat alleen al is een belediging. Liefde kan maar onvergelij­kbaar zijn. Schoonheid net zo.

‘De metro’, zegt mijn zoon dan. ‘De metro ga ik het hardst missen.’ De verrukkeli­jke wanorde ondergrond­s had hem betoverd, die verborgen parallelle wereld waar mensen altijd onderweg zijn.

‘Oh’, schrikt de dame. Hier heeft ze geen sjabloon voor klaar. ‘De Eiffeltore­n vond ik ook mooi’, voegt mijn zoon te hulpvaardi­g toe.

‘Had ik wel gedacht’, glimlacht ze nu weer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium