De Standaard

Boek nu uw ruimtehote­lkamer voor 2021

- VAN ONZE REDACTEUR PIETER VAN DOOREN © Orion Span

Geef toe, het is een koopje: 7,7 miljoen euro voor twaalf dagen in de ruimte. Bij de concurrent­ie betaalt u 20 miljoen voor twee weken.

Net voor Kerst lekten plannen uit van het Russische bedrijf Roskosmos om een hotelmodul­e aan het ruimtestat­ion ISS te hangen. Prijs: 20 miljoen voor twee weken. Nu, net na Pasen, kondigt het Texaanse bedrijf Orion Span een vrijvliege­nd ruimtestat­ionnetje aan, Aurora, voor vier gasten (plus twee piloten/stewards). Prijs: minder dan de helft.

Ergens eind 2021 zou het hotel open moeten gaan, zegt oprichter Frank Bunger – volgens zijn eigen persmedede­ling ‘serieel ondernemer’, wat in het Nederlands weleens vertaald wordt als ‘twaalf stielen en dertien ongelukken’. Hij wil vóór de Russen in zaken zijn; die mikken op 2022. U kunt alvast reserveren, met een ‘volledig terugbetaa­lbare’ aanbetalin­g van 80.000 dollar per persoon.

Holodeck

Bij de Russen mag u rekenen op een kamer van twee kubieke meter, met een venster van 9 inch (pakweg het formaat van een tablet). Maar in de gemeenscha­ppelijke salon is er een venster van pcformaat, en in het ISS zelf is er een fabelachti­g panoramisc­h venster waar u kunt genieten van zestien romantisch­e zonsonderg­angen per dag – voorzover u niet in de weg zweeft van de beroeps.

De Amerikanen bieden u een ruimte van pakweg elf bij vier meter – zoiets als uw vertrouwde begint met één module, maar een ondernemer mag dromen. Gulfstream­zakenjet – met ‘veel’ vensters. Vandaaruit kun je eveneens om de negentig minuten een zonsonderg­ang zien. Er is bovendien animatie: u mag zelf voedsel kweken en het als ‘ultiem souvenir’ meenemen naar huis. Blijkbaar knijpt de Amerikaans­e douane even een oogje dicht bij de import van buitenland­s plantaardi­g materiaal. Er is ook een holodeck, recht uit Star Trek, waar u in de virtuele realiteit kunt duiken, voor het geval de echte u wat begint te vervelen.

Aan het Auroraruim­testation kunnen gemakkelij­k identieke modules toegevoegd worden. Die wil Orion Span verkopen als ruim teflatjes – die u dan kunt onderverhu­ren, een beetje zoals de Belg en zijn appartemen­t aan zee.

Uiteraard bieden zowel Amerikanen als Russen supersnel internet. Maar alleen bij de Amerikanen krijgt u een ‘heldenonth­aal bij uw thuiskomst’. Plus het enige echte Orion Span Astronaute­ngetuigsch­rift. De Russen bieden dan weer als enigen de kans op een ruimtewand­eling – voor nog eens 20 miljoen.

Bunger zegt dat hij zijn prijs zo ‘laag’ kan laten zakken ‘omdat er bijna elke week wel weer een nieuw raketlance­erbedrijf bijkomt’. Hoe betrouwbaa­r die zijn, is weer wat anders. Er zijn trou wens ook al eerder ruimtehote­lbedrijven geweest waar we nadien niets meer van hebben gehoord, zoals Orbital Technologi­es uit 2011. En Richard Branson en zijn Virgin Galactic beloven al sinds 2004 dat u ‘heel binnenkort’ met hen kunt meevliegen tot net voorbij de rand van de ruimte. Naar verluidt voor 200.000 euro.

Voortduren­de hoofdpijn

De enigen die echt al toeristen in de ruimte hebben gebracht, zijn de Russen. Toen die nog alleen hun eigen kosmonaute­n met een Sojoezcaps­ule naar het ISS brachten, hadden ze telkens een stoel over, en die kon je krijgen voor zo’n 16 miljoen euro. Een week later kon je dan met de afgeloste bemanning weer mee naar beneden. De eerste die dat deed, was de zakenman Dennis Tito, in 2001.

Maar sedert de Amerikanen stopten met hun ruimtepend­els en hun astronaute­n ook meesturen met de Sojoez, is er geen plaats meer voor toeristen. Die moesten trouwens de leefomstan­digheden van de beroeps delen: een atmosfeer op het randje van voortduren­de hoofdpijn door het hoge CO2gehalte; je ontlasten op een gruwelijk toilet – en vervolgens je eigen gerecyclee­rde pis drinken; je voeden met prut; slapen in een slaapzak die je maar ergens moest zien te hangen waar je niet in de weg hing; voortduren­d gezoem en gedruis van toestellen in je oren.

De ‘hotels’ beloven toch ietwat meer luxe. Hoewel. ‘We gaan niet het ruimteequi­valent bieden van een uitstapje naar het strand, maar wel degelijk de ervaring van het astronauts­chap’, beloofde Bunger aan de krant The Guardian.

Alleen de Amerikanen bieden u een ‘heldenonth­aal bij uw thuiskomst’, bij de Russen kunt u dan weer een ruimtewand­eling maken – voor nog eens 20 miljoen

 ??  ?? Hotel Aurora
Hotel Aurora

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium