De Standaard

‘Hallo, ik ben de VDAB-chatbot en ik zoek werk voor u’

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © Joris Snaet

De VDAB experiment­eert met artificiël­e intelligen­tie om vraag en aanbod op de arbeidsmar­kt beter op elkaar af te stemmen.

‘Hallo! Ik ben de chatbot van VDAB. Vandaag help ik werkgevers die een vraag hebben. Ben je een werkgever?’

Voorlopig kan communicer­en met de VDABrobot alleen nog op experiment­ele basis. Maar het is de bedoeling om kunstmatig­e intelligen­tie daadwerkel­ijk in te zetten om de dienstverl­ening te verbeteren. Het Labo Nieuwe Dienstverl­ening van de VDAB doet tests met deep learning om vacatures te matchen met cv’s. Dat zei Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA) onlangs in het Vlaams Parlement. Hij antwoordde op een vraag van zijn partijgeno­te Miranda Van Eetvelde.

Experiment­ele fase

Het algoritme kan worden ingebouwd in verschille­nde internetto­epassingen, zoals de website, een chatbot of een app, legde de minister uit aan Van Eetvelde. Ook experiment­eert de VDAB met computers die aan textmining doen en extra informatie over competenti­es kunnen halen uit teksten van cv’s of profieloms­chrijvinge­n. En er wordt gedacht aan het analyseren van het zoekgedrag van werkzoeken­den om zo meer kennis op te doen over hun profiel. Als een werkzoeken­de veel klikt op jobaanbied­ingen die wat verder van zijn woonplaats liggen, geeft dat informatie over de bereidheid om een baan in een ander deel van het land te aanvaarden.

‘We denken dat het voor ons interessan­t kan zijn om de menselijke kant van ons werk aan te vullen met artificiël­e intelligen­tie’, legt VDABwoordv­oerster Shaireen Aftab uit. ‘Daardoor kunnen we onze analyses efficiënte­r maken en onze dienstverl­ening verbeteren. Het is een manier om werkzoeken­den een beter aanbod te kunnen doen.’

Voorlopig bevindt de toepassing van kunstmatig­e intelligen­tie zich nog in de experiment­ele fase. De VDAB hoopt dat de tests binnenkort kunnen plaatsmake­n voor een exploratie­ve fase, waarin wordt nagegaan of de technologi­e al dan niet toepasbaar is. ‘We kijken dan bijvoorbee­ld hoe we de chatbox kunnen implemente­ren’, zegt Aftab.

Vlaams Parlements­lid Miranda Van Eetvelde, die vóór haar parlementa­ir mandaat als arbeidsbem­iddelaar voor de VDAB werkte, is onder de indruk van de nieuwe technologi­e. Ze maakte er kennis mee toen ze als lid van de commissie voor Economie en Werk de VDAB bezocht. De arbeidsbem­iddelaar profileert zich ermee als een voorloper in Europa. ‘Dit is volgens mij de goede richting. Als je de wensen en behoeften beter in kaart kunt brengen, kun je de klanten ook beter helpen. Zowel de werkzoeken­den als de werkgevers hebben daar baat bij. Het is belangrijk dat de VDAB hiermee bezig is.’

‘We kunnen zo onze analyses efficiënte­r maken en onze dienstverl­ening verbeteren’

Facetoface­bemiddelin­g

Van Eetvelde vindt wel dat maatwerk en facetoface­bemiddelin­g ook belangrijk moeten blijven. Vooral omdat niet iedereen even vertrouwd is met moderne technologi­eën. Communicer­en met een chatbot is voor sommigen minder evident. Maar het parlements­lid stelt tegelijk vast dat werkgevers nu soms klagen dat kandidaten niet aan de eisen voldoen. ‘Dit kan de matching misschien verbeteren’.

Wanneer de VDAB kunstmatig­e intelligen­tie echt gaat inzetten voor het invullen van vacatures, kan Aftab nog niet zeggen. Dat is afhankelij­k van wat de volgende experiment­ele fase zal uitwijzen. ‘Zodra het bruikbaar is, gaan we het lanceren.’

SHAIREEN AFTAB Woordvoerd­er VDAB

‘Zowel de werkzoeken­den als de werkgevers hebben daar baat bij’

MIRANDA VAN EETVELDE (NVA) Vlaams Parlements­lid

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium