De Standaard

Gemeenten willen groter deel van de koek

- © hh/David Rozing

De Vlaamse steden en gemeenten vinden het ‘een goede zaak’ dat als een grond door het aanpassen van de stedenbouw­kundige voorschrif­ten meer waard wordt, een deel daarvan wordt afgeroomd.

Wel pleiten ze ervoor dat de inkomsten door de aanpassing van een gemeenteli­jk ruimtelijk uitvoering­splan ten goede komen aan de gemeente zelf. Nu mogen de gemeenten alleen de opbrengste­n houden die komen van bedrijvent­erreinen, een klein deel van de totale planbateni­nkomsten. Daardoor mist het lokaal bestuursni­veau middelen om elders in de gemeente bouwgronde­n opnieuw om te zetten in onbebouwba­re grond, zegt de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVGS).

De organisati­e is tevreden dat het betalen van planbaten niet belet dat aan een bouwvergun­ning ook nog stedenbouw­kundige lasten worden gekoppeld. Die moeten bijkomende kosten voor de gemeente compensere­n, maar zijn controvers­ieel, onder meer in Antwerpen (DS 9 december 2017). De stad laat weten stedenbouw­kundige lasten te zullen blijven opleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium