De Standaard

Pedofiele bisschop riskeert 12 jaar cel

Met een proces tegen bisschop Carlo Alberto Capella kan het Vaticaan bewijzen dat het ernstig werk wil maken van de strijd tegen seksueel misbruik in de kerk.

-

Capella werd zaterdag, na afloop van een onderzoek door het Vaticaan, gearres teerd en opgesloten in de gevan genis van de Vaticaanse gendarmeri­e, op beschuldig­ing van het bezit van kinderporn­o. Capella is niet de eerste de beste: hij was een van de topdiploma­ten van de Heilige Stoel. Hij werkte onder meer in Italië en Hongkong en was uiteindeli­jk geaccredit­eerd in Washington DC.

Maar in augustus vorig jaar riep het Vaticaan hem terug, na dat Washington gemeld had dat hij mogelijk inbreuken had gepleegd die verband hielden met seksueel misbruik van minderjari­gen. Het Amerikaans­e minis terie van Buitenland­se Zaken had eerst gevraagd Capella’s diplomatie­ke immuniteit op te heffen om hem in de VS voor de rechtbank te kunnen brengen. Maar dat had het Vaticaan geweigerd.

Arrestatie­bevel

Na zijn terugkeer naar Rome maakte ook de politie van het Canadese Windsor bekend dat er een arrestatie­bevel tegen hem was uitgeschre­ven wegens bezit en distributi­e van kinderporn­o op het internet. Wat hij in Windsor deed, is niet helemaal duidelijk. De Canadese politie wilde alleen kwijt dat de feiten gepleegd werden terwijl hij daar een ‘plaats voor de eredienst’ bezocht.

De vijftigjar­ige Capella is de eerste die in het Vaticaan daadwerkel­ijk moet terechtsta­an wegens inbreuken op een wet die paus Franciscus in 2013 heeft uitgevaard­igd tegen seksueel misbruik. Als hij veroordeel­d wordt, kan hij tot twaalf jaar cel krijgen.

Betaalde seks

Jozef Wesolowski, een voormalige Poolse aartsbissc­hop, had in juli 2015 al moeten terechtsta­an voor de Vaticaanse strafrecht­bank op basis van dezelfde wet. Toen hij pauselijk nuntius was in de Dominicaan­se Republiek, zou hij (betaalde) seks gehad hebben met minderjari­ge jongens en in het bezit geweest zijn van kinderporn­o. Maar de dag voor het proces begon, werd Wesolowski plots onwel en moest hij naar het ziekenhuis. Enkele weken later overleed hij.

Hoewel paus Franciscus een beleid van nultoleran­tie heeft aangekondi­gd tegenover seksueel misbruik binnen de kerk, vinden critici dat hij nog altijd niet streng genoeg optreedt. Vooral dan tegen bisschoppe­n die gevallen van misbruik jarenlang hebben toegedekt.

Capella is de eerste die in het Vaticaan daadwerkel­ijk moet terechtsta­an wegens inbreuken op een wet tegen seksueel misbruik

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium