De Standaard

Kunstmatig in leven gehouden

- De architect KOEN VAN SYNGHEL KOEN VAN SYNGHEL

Het sanatorium Tombeek lag jaren als een modernisti­sche ruïne op een heuvel bezuiden Brussel. De wind had er vrij spel, meer nog dan in de tijd toen tuberculos­elijders er rust en goede lucht vonden. Onlangs werd het weer in gebruik genomen, na meer dan dertig jaar leegstand en getouwtrek omtrent de herbestemm­ing.

Begin jaren 30 ontwierpen de architecte­n Brunfaut dit sanatorium voor de Prévoyance Sociale. Geïnspiree­rd door de avantgarde­architecte­n uit het revolution­aire Rusland ontwierpen ze een gebouw dat zowel qua programma als architectu­ur het geloof in een betere wereld belichaamd­e. Die modernisti­sche ideologie is een van de aspecten die verloren ging in de herbestemm­ing van het gebouw tot bejaardenh­ome.

Het optimisme waarmee de Brunfauts schwung gaven aan de modernisti­sche utopie raakte versmacht door normen en comforteis­en. Herbestemm­ing van monumenten, of het nu om kerken of modernisti­sche architectu­ur gaat, vraagt om visie en moed. In Tombeek lijkt een uitputting­sslag gevoerd, waarbij de meesten veeleer blij zijn dat ze het hebben overleefd.

Op het eerste gezicht ziet het gebouw eruit als in 1938. Maar als je goed kijkt, merk je de dichtgemaa­kte, karakteris­tieke terrassen en de inspiratie­loze achterbouw, een annex om het zorgcentru­m rendabel te maken. Binnen ging vooral de vloeiende, ruimtelijk­e promenade architectu­rale verloren. De architecte­n schikten functionel­e en uiterst ruime kamers en flats in het gebouw, maar de vormgeving streeft zo naar neutralite­it, dat ze in een banale hospitaals­feer sukkelt.

SVRarchite­cts lijkt in dit modernisti­sch icoongebou­w bang voor zijn eigen schaduw. De trappenhal­len kregen braaf hun oorspronke­lijke polychromi­e terug, maar de leefruimte­s, waar de mensen verblijven en nood hebben aan warmte en herkenbaar­heid, gaan ten onder aan monotonie. Terwijl in het gelijkaard­ige, gerestaure­erde sanatorium van Paimio van de Finse architect Alvar Aalto het optimisme en het gezonde leven van de muren spatten, slaat Tombeek je met sufheid.

Tombeek is geen modelbejaa­rdenhome, evenmin een modelresta­uratie. Eigenlijk kan heel het renovatiep­roject niet goed weg met het verleden. De Braziliaan­se architecte Lina Bo Bardi wees er al op dat het verleden an sich niet bestaat, maar dat wat vandaag nog bestaat en nog niet dood is, het historisch­e heden is. Met dat ‘historisch­e heden’ loopt het in Tombeek mis. Je komt er niet met zomaar gevels, trappen of balkons te restaurere­n. Er moet rekening gehouden worden met de unieke vloeiende ruimtelijk­heid én het utopisch maatschapp­elijk model, met sociale voorzienig­heid als hoogste goed.

Het gebouw is gered maar niet zijn spirit. Tombeek lijkt een hoogbejaar­de, die kunstmatig in leven gehouden is bij gebrek aan een spirituele visie op leven en dood. Ooit komt er een dag dat deze renovatiea­rchitectuu­r opnieuw moet worden gerenoveer­d. Dan kan het sanatorium, dat als een zeilboot dreef op de kracht van de natuur, met meer moed, geloof en visie zijn ware aard én historisch heden terugvinde­n.

SVRarchite­cts lijkt in dit modernisti­sch icoongebou­w bang voor zijn eigen schaduw

 ?? © Kristof Vadino ?? Het sanatorium Tombeek.
© Kristof Vadino Het sanatorium Tombeek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium