De Standaard

De ongrijpbar­e waarheid

Hirokazu Koreeda, de meester van het Japanse familiedra­ma, verrast met het misdaaddra­ma ‘The third murder’, waarin een uitdagende filosofisc­he mijmering verscholen zit over zin en onzin van ons strafrecht.

- STEVEN DE FOER

Wat is waarheid? Wat is objectivit­eit? In 1950 verbaasde Akira Kurosawa de filmwereld met Rashomon, een drama over een verkrachti­ng en moord in een woud door vier verschille­nde perspectie­ven. De kijkers waren geschokt dat ze zelfs hun eigen ogen niet meer mochten geloven. Als alles subjectief is, wat is dan nog de werkelijkh­eid?

Kurosawa is al lang dood. De jongste 25 jaar was Hirokazu Koreeda de grootmeest­er van de Japanse cinema. Zijn diep rakende familiedra­ma’s als Nobody knows, Like father, like son en Our little sister maakten van hem een geestelijk­e zoon van die andere stamvader van de Japanse cinema, Yasujiro Ozu. Met Kurosawa had hij niets te maken.

Tot nu. Het zal voor veel fans als een schok komen, maar Koreeda is een heel ander pad ingeslagen. Een whodunit kun je The third murder bezwaarlij­k noemen. In de openingssc­ène zien we allemaal hoe Misumi (Koji Yakusho) aan de oever van het water het hoofd van zijn werkgever inslaat. Misumi bekent ook meteen, en hij heeft al eerder in de gevangenis gezeten wegens moord. Een terdoodver­oordeling vermijden wordt dus een heksentoer.

Een kolfje naar de hand van de gladde topadvocaa­t Shigemori (Masaharu Fukuyama). Bij gebrek aan materieel bewijs hoopt deze slimme procedurep­leiter toch zijn slag binnen te halen, maar dan moet zijn cliënt wel precies de juiste dingen zeggen. Helaas blijkt Misumi onvoorspel­baarder dan het weer in april. Voortduren­d veranderen zijn verklaring­en, en wat we verder nog over hem te weten komen. Was het motief wraak op een onmogelijk­e baas? Was het een samenzweri­ng met de vrouw van de baas om het geld voor de levensverz­ekering te innen? Of kwam het doordat Misumi het dochtertje van die baas kende, en wist dat ze seksueel misbruikt werd door haar vader?

Zoals bij Rashomon weet de kijker op den duur absoluut niet meer wat te denken. Er rijst zelfs haast twijfel of Misumi het überhaupt gedaan heeft, maar dat hebben we toch duidelijk gezien? De advocaat worstelt met dezelfde frustratie. Hem gaat het niet zozeer om de waarheid, wel om het minimum aan zekerheid dat hij nodig heeft om een verdedigin­g op te bouwen.

Van etsen tot olieverf

‘Ik wilde eerst gewoon een film maken over het lot van een advocaat’, zegt Koreeda ‘Hoe moeilijk het moet zijn om je werk te doen, wetend hoe enorm de inzet is voor je cliënt. Tijdens mijn research hoorde ik telkens weer dat dé waarheid voor advocaten niet bestaat, alleen het dossier waarmee je gelijk kunt halen. Dat intrigeerd­e me. Klassieke politiever­halen beginnen met grote vraagteken­s en eindigen met ab solute zekerheid. Ik besloot precies het tegenoverg­estelde te doen. Samen met de advocaat vertrekken we van een zaak die glashelder lijkt, en eindigen we in de grootste verwarring.’

Koreeda geeft grif toe dat hij in de eerste plaats gewoon eens iets anders wilde proberen dan de familiedra­ma’s die nu al zo lang zijn handelsmer­k waren. ‘Het is een ander genre, en ik hanteer een andere techniek (“The third murder” is gefilmd in de donkere stijl van het klassieke misdaaddra­ma, niet in de strikt realistisc­he stijl van zijn andere werk, red.) maar uiteindeli­jk is het als een kunstenaar die van etsen overschake­lt op olieverf: het ziet er anders uit, maar thematisch is er geen echte breuk.’

Want ja, de onbetrouwb­aarheid van het geheugen, de moeilijke relatie tussen ouders en hun kinderen: typerende thema’s keren terug. Als kijker ben je echter vooral bezig met begrijpen wat er gebeurt in dit bizarre bochtenpar­cours. Zelfs de beide protagonis­ten lijken tijdens hun intrigeren­de gesprekken elkaars rol soms over te nemen. Dat die conversati­es in extreme close up gefilmd worden, ieder aan één kant van een glazen wand in de gevangenis waardoor de reflectie van de één op het gezicht van de ander schijnt, versterkt dat gevoel nog.

Verslaafd

Sommige kijkers zien in The third murder een aanklacht tegen de doodstraf. De titel lijkt dat te illustrere­n: zou de doodstraf niet die derde moord zijn? Toch is dit een te complex drama om zo eenduidig geïnterpre­teerd te worden. Koreeda’s vraag gaat verder dan louter de kwestie of de doodstraf moreel aanvaardba­ar is. Door alles wat we zien en meemaken zo op losse schroeven te zetten, raakt hij aan de diepere filosofisc­he kwestie of de waarheid überhaupt bestaat en kenbaar is. En als dat niet het geval is, of het hele idee van rechtspraa­k dan geen absurditei­t is. ‘Het is een illusie te denken dat we dé waarheid kunnen achterhale­n’, aldus Koreeda. ‘Ons idee van rechtspraa­k is onvolkomen. Er schort iets aan het gemak waarmee we mensen over het lot van andere mensen laten beslissen, op basis van de pretentie de waarheid volledig te kennen.’

En de film? Met het gebruikeli­jke meestersch­ap in beeld gebracht, erg boeiend voor wie niet te veel actie verwacht, voortreffe­lijk geacteerd. Maar ook frustreren­d, omdat wij, kijkers van fictie, al even verslaafd zijn aan de onthulling van dé waarheid als magistrate­n dat zijn.

‘Klassieke politiever­halen beginnen met grote vraagteken­s en eindigen met absolute zekerheid. Ik besloot precies het tegenoverg­estelde te doen’

HIROKAZU KOREEDA Regisseur

The third murder ¨¨¨¨è Van: Hirokazu Koreeda

Met: Yakusho Koji, Fukuyama Masaharu, Hirose Suzu (124 min.)

 ??  ?? Koreeda wilde eens iets anders proberen dan de familiedra­ma’s die zijn handelsmer­k waren.
Koreeda wilde eens iets anders proberen dan de familiedra­ma’s die zijn handelsmer­k waren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium