De Standaard

Operatie cash uit de carwash

- Redactie buitenland © netflix POSTENPAKK­ER DOMINIQUE MINTEN

Op seizoen vier van het alom geprezen Narcos is het nog even wachten. De strijd tegen de drugskarte­ls verplaatst zich van Colombia naar Mexico en dat is de makers van de Netflixree­ks slecht bekomen. In het Mexicaanse stadje Temascalap­a werd vorig jaar een locatiesco­ut onder vuur genomen. De man overleefde de aanslag niet. De nieuwe reeks, die zal draaien rond drugsbaron Amado Carrillo Fuentes, is daarom uitgesteld tot het najaar.

Maar niet getreurd. In LatijnsAme­rika is er nooit gebrek aan misdaad en dus heeft regisseur José Padilha, de man die zijn stempel drukte op Narcos, zich gestort op het Odebrechtc­orruptiesc­handaal dat vanuit Brazilië het hele continent en zijn politieke klasse overwoeker­t. In Brazilië en Peru rolden al presidents­koppen, waaronder die van Lula en Dilma Rousseff, twee helden van de Braziliaan­se arbeiders.

O mecanismo (het mechanisme) heet de achtdelige reeks waarin Padilha en een reeks mederegiss­eurs de schijnbaar ongelijke strijd in kaart brengen van een piepklein recherchet­eam in een afgelegen provincies­tad te gen het Braziliaan­se staatsolie­bedrijf Petrobras en de politieke kaste in Brasília.

Omdat O mecanismo het DNA van Narcos deelt en Padilha de lat met die serie bijzonder hoog heeft gelegd, is de vraag van 1 miljoen of de nieuwe reeks hetzelfde niveau haalt. Na lange beraadslag­ingen moet het antwoord neen zijn.

Het uitgangspu­nt en de opbouw van de twee reeksen lopen grotendeel­s parallel, maar O mecanismo komt gehan dicapt aan de start. Er spelen jammer genoeg geen genadeloze, moorddadig­e drugsbaron­nen in mee. In O mecanimo draait alles rond het witwassen van geld. Dat gebeurt, echt waar, boven een carwash, maar het levert natuurlijk net iets minder meeslepend­e televisie op.

En er is nog een probleem. Dit schandaal raakt Padilha – zelf een Braziliaan – heel persoonlij­k. Hij vindt dat het systeem van corruptie de jonge Braziliaan­se democratie heeft gekaapt. Zijn woede daarover mag helemaal terecht zijn, ze doet hem ook vervallen in moralisme en dat is nooit een pluspunt voor een crimireeks. Vooral Marco Ruffo, de eigengerei­de én tragische rechercheu­r van de financiële sectie, dramt geregeld door. ‘Wij zijn drie mieren tegen de wereld, en de wereld wint.’ Omdat zijn kritiek op het systeem steeds opnieuw via een voiceover geformulee­rd wordt, dreigt af en toe een gaapmoment.

Betekent dit dat O mecanismo helemaal niet goed is. Zeker niet. Ondanks het moralistis­ch geneuzel van Ruffo vatten Padilha en co. ook heel goed de donkerte van het hele systeem en de hooghartig­heid in de politieke achterkame­rs van Brasília. Vooral de rol van Roberto Ibrahim – het gewetenloz­e brein achter de operatieCa­rwash – verdient een ereplaats in de moderne schurkenga­lerij.

Regisseur Padilha’s woede mag terecht zijn, ze doet hem ook vervallen in moralisme – nooit een pluspunt voor een crimireeks

O mecanismo. Nu op Netflix. ¨¨¨èè

 ??  ?? Een piepklein recherchet­eam in een provincies­tad neemt het op tegen het Braziliaan­se staatsolie­bedrijf en de politieke kaste.
Een piepklein recherchet­eam in een provincies­tad neemt het op tegen het Braziliaan­se staatsolie­bedrijf en de politieke kaste.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium