De Standaard

Kanselier Merkel op zoek naar lijm tussen coalitiepa­rtners

-

De Duitse regering trekt zich vandaag en morgen terug op het kasteel Meseberg. Vier weken na de start van de regering willen de sociaaldem­ocraten duidelijkh­eid over de marsrichti­ng van het kabinet.

beleid dat zij heeft gevoerd en hij waarschuwt voor de moeilijke integratie van mensen uit de Arabische wereld. Spahn wordt gezien als het conservati­eve geweten van de CDUCSU Union. Afgelopen weekeinde stuurde hij een groet naar de leden van de WerteUnion, een conservati­eve denktank in de partij die wil dat Merkel meer naar rechts opschuift. Hij schreef dat de partij weer aansluitin­g moest zoeken bij de brede, burgerlijk­e lagen van de samenlevin­g, die zich nu niet in het beleid herkenden. ‘Als we die koers varen, dan wordt de Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) overbodig.’

De Union heeft één miljoen kiezers aan de populistis­che antiislamp­artij verloren en is vastbeslot­en om die de komende jaren terug te winnen. Voor conservati­eve politici als Seehofer en Spahn is een rechtse koers de enige die de AfD de pas kan afsnijden.

Profilerin­gsdrang

Maar hun uitspraken ergeren de SPD, die met hen in de regering zit. Afgelopen weekeinde zei de fractielei­dster van de sociaaldem­ocraten, Andrea Nahles, dat ze het wel gehad had met de profilerin­gsdrang van beide heren. Ze wil dat bondskanse­lier Angela Merkel hen tot de orde roept.

Vandaag en morgen komt de regering samen in het barokke kasteel Meseberg, op zo’n zestig kilometer van Berlijn. Officieel staan twee thema’s op de agenda: de richting van het socialezek­erheidsbel­eid en van het buitenland­s en vluchtelin­genbeleid voor de komende jaren.

Deze coalitie van SPD en CDUCSU is uit nood geboren. Het gekrakeel tijdens de wittebrood­sweken toont hoe groot de afstand tussen de partijen is. Er wordt verwacht/gehoopt dat de dinertjes met wijn en de lange avond op kasteel Meseberg een beetje lijm in de regering zal brengen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium