De Standaard

Mogen gemeenten ‘olie van de 21ste eeuw’ verkopen?

-

Waarom zouden steden en gemeenten de data van hun inwoners niet te gelde maken? De Duitse Vereniging van Steden en Gemeenten wekt opzien met de suggestie.

Net als in andere landen zijn in deze Facebook en Googletijd­en privacy en beschermin­g van persoonlij­ke gegevens een hot topic in Duitsland. Daarom verbaasde het enigszins dat de Vereniging van Duitse Steden en Gemeenten haar leden gisteren aanraadde om gegevens over hun inwoners waarover ze beschikken, te verkopen. ‘Ze moeten zich er van bewust worden dat gegevens de olie van de 21ste eeuw zijn’, zei de directeur van de vereniging, Gerd Landsberg, aan de Rheinische Post. En dus een bron van inkomsten.

Volgens hem moeten privéonder­nemingen aan de slag kunnen gaan met data die de gemeenten hen aanleveren. De opbrengst moet wel de gemeente en haar inwoners ten goede komen. Nu worden die gegevens – uiteraard geanonimis­eerd – te vaak gratis weggegeven, betoogde hij.

Het voorstel stuitte op kritiek, vooral uit groene en (radicaal)linkse hoek. Maar ook de federale verantwoor­delijke voor de privacybes­cherming in Duitsland, Andrea Vosshoff, zag er gevaren in. Persoonsge­bonden gegevens alleen maar beschouwen als ‘de olie van de 21ste eeuw, komt erop neer dat mensen gereduceer­d worden tot producten’, zei ze aan het persbureau DPA. Zelfs als alleen anonieme gegevens verkocht worden, zullen mensen dat niet voor lief nemen, denkt ze. Want in deze tijden van big data kunnen zelfs volledig anonieme gegevens zo met elkaar verstrenge­ld zijn dat duidelijk wordt op wie ze slaan.

Onlangs kwam Deutsche Post nog in opspraak toen bleek dat het klantengeg­evens had verkocht aan politieke partijen tijdens de verkiezing­scampagne van vorig jaar.

Privéonder­nemingen moeten aan de slag kunnen gaan met data die gemeenten hen aanleveren

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium