De Standaard

Zuckerberg vandaag op het matje

- (dod)

Op de vooravond van zijn getuigenis voor het Amerikaans­e parlement heeft Zuckerberg zich nog eens uitgebreid verontschu­ldigd.

Vanmiddag, onze tijd, moet Mark Zuckerberg aan een commissie van de Amerikaans­e Senaat uitleggen hoe de gegevens van 87 miljoen mensen terechtkwa­men bij Cambridge Analytica, dat ze zou hebben misbruikt voor politieke beïnvloedi­ng. Morgen moet hij dat nog eens overdoen voor het Huis van Afgevaardi­gden.

De tekst van zijn openingsve­rklaring is maandag vrijgegeve­n. Die loopt gelijk met wat hij vorige week aan journalist­en vertelde. Hij neemt persoonlij­ke verantwoor­delijkheid: ‘Ik heb Facebook opgericht, ik ben de baas en ik ben verantwoor­delijk voor wat daar gebeurt.’ Los daarvan kondigde Zuckerberg gisteren aan dat een groep onafhankel­ijke onderzoeke­rs zal uitzoeken hoe Facebook verkiezing­en heeft beïnvloed.

Democratis­che politici staan klaar om Zuckerberg het vuur aan de schenen te leggen, en te eisen dat er strenge wetgeving komt. Het is niet duidelijk welke toon de politici van de Republikei­nse meerderhei­d zullen aanslaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium