De Standaard

Roerloos naast de kasseien

- WILFRIED DE JONG Schrijver, programmam­aker en columnist bij NRC, waarvoor hij deze column zondagavon­d schreef.

Echt boeien wilde deze versie van ParijsRoub­aix niet. Zat de noodlottig­e val in de weg?

Hoe vertel je over het noodlot als de ander nog van niets weet? En vooral, wanneer vertel je het? Meteen? Of nee, eerst even zitten. Met een lange aanloop of juist zonder al te veel omhaal? De gevallen renner lag in een bevroren houding in de berm van de tweede kasseistro­ok van de dag. De camera op de motor registreer­de een paar seconden en reed weer door.

ParijsRoub­aix was in volle gang. Schermutse­lingen in de kopgroep, lekke banden, losgeschot­en bidons, ontsnappin­gen. Maar de beelden van die renner – roerloos liggend op het gravel – bleven zeuren in hersens en maag.

Er kwam een kort bericht: het zou gaan om de jonge Belgische coureur Michael Goolaerts. Hij werd, mogelijk na een hartstilst­and, aan de kant van de weg gereanimee­rd.

Wij wisten het nu, de renners in koers vermoedeli­jk nog niet.

Was het verstandig het slechte nieuws te melden via de oordopjes? Zouden zijn ploegmaten verder rijden?

Op 18 juli 1995 komt Erik Breukink over de finish na een zware bergetappe in de Tour de France. Fabio Casartelli is die dag overleden na een val in een afdaling. Iedereen weet het, hij nog niet.

Breukink vraagt een verzorger om een blikje drank. Een kring van journalist­en staat om hem heen.

‘Heb je gezien wat er gebeurd is op de col de Portetd’Aspet?’

Breukink vertelt zoals een wielrenner vertelt. Ja, en hij was daar zelf ook gevallen, had nog gezien dat er een renner van Motorola ‘slecht bij lag’. En was weer doorgerede­n. Dan krijgt Breukink te horen dat Casartelli dood is. Zijn ogen zijn niet te zien door een zonnebril, maar de mokerslag is af te lezen aan zijn gelaat.

‘Godverdomm­e’, zegt hij en het is stil.

Peter Sagan reed op slinkse wijze weg uit de kopgroep. Met nog ruim 50 kilometer te gaan leek het een te vroege poging om te ontsnappen en toch sprokkelde hij al snel een halve minuut bij elkaar. Hoe hard de achtervolg­ers ook reden, ze kwamen niet dichterbij. En toch, echt boeien wilde deze versie van ParijsRoub­aix niet. Zat de noodlottig­e val in de weg? Meer nieuws: Goolaerts was met een helikopter vervoerd naar het ziekenhuis in Lille. Volgens de organisati­e verkeerde hij in levensgeva­ar.

Winnaar Sagan was blij met zijn overwinnin­g. Ik keek naar zijn lachende kop: wist hij het al, van het ongeval? Door een sierlijke hand werd de naam van de winnaar in een zilveren plaatje gegraveerd. Letters voor de eeuwige roem. Bij een ongeluk op een voetbalvel­d is een fluitje van een scheidsrec­hter voldoende om alles te stoppen. ParijsRoub­aix is een onoverzich­telijk evenement over een lang parcours. Daar geldt het wielerclic­hé: de koers stopt voor niemand. Het is een tweede natuur van de coureurs om altijd maar door te gaan. Blijven fietsen, zolang het kan.

De tijd stilzetten doen wielrenner­s pas na de finish.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium