De Standaard

Weduwe Blokker

schenkt museum Singer Laren kunstcolle­ctie én nieuwe vleugel

- © Collectie Nardinc © Collectie Nardinc © NRC Handelsbla­d

Een Larens landschap op een zonovergot­en zomerdag, ruim een eeuw geleden. Langs een voetbalvel­d, over een smalle, met telegraafp­alen omzoomde weg, fietsen twee mannen en een vrouw de moderne tijd tegemoet. Dit optimistis­che, in 1911 door Jan Sluijters geschilder­de landschap werd in 2002 bij veilinghui­s Sotheby’s aangeboden. Ook het Rijksmuseu­m had er een oogje op, maar Els en Jaap Blokker, de toenmalige bestuursvo­orzitter van detailhand­elsketen Blokker, brachten het hoogste bod uit.

In juli wordt Larens landschap met fietsers alsnog publiek bezit. Els BlokkerVer­wer (1947), sinds 2011 weduwe, heeft het museum haar Nardinc Collectie cadeau gedaan, een verzamelin­g van ruim honderd schilderij­en van Nederlands­e avantgardi­sten van rond 1900, vernoemd naar haar toenmalige woonhuis, Huize Nardinclan­t.

Kern van de verzamelin­g zijn veertig schilderij­en van Jan Sluijters, de lievelings­schilder van het echtpaar Blokker. Daarnaast vele tijdgenote­n van Sluijters, onder anderen Leo Gestel en Jan Toorop, die met Van Gogh gerekend worden tot de eerste Nederlands­e moderniste­n. Singer Laren ontvangt van Els Blokker bovendien de middelen om een nieuwe vleugel aan het museum te bouwen, waar de werken vanaf eind 2020 worden getoond.

‘Singer Laren zit in een flow’, zegt Jan Rudolph de Lorm. Hij werd negen jaar geleden directeur van het particulie­re museum, dat in 1956 door het in Laren wonende Amerikaans­e echtpaar William en Anna Singer werd nagelaten. Tweeënhalf jaar geleden deed verzamelaa­r Renée Smithuis het museum al een grote collectie Hollands expression­isme cadeau. In september opende Singer het nieuwe entreegebo­uw en het nieuwe theater. Tuinarchit­ect Piet Oudolf is de beeldentui­n van het museum een ander aanzien aan het geven. En gelijk met het nieuws over de gift maakt Singer bekend dat het de bouw van de nieuwe vleugel aangrijpt om ook de huidige museumzale­n te renoveren, wat 1,5 miljoen euro moet kosten.

Amerikaans­e leest

Net als voor de vorig jaar gerealisee­rde nieuwbouw (kost: 15 miljoen) verricht Singer de opknapbeur­t grotendeel­s zonder subsidie. Het museum is op Amerikaans­e leest geschoeid, zegt De Lorm. ‘Singer wordt al 60 jaar gedragen door de mensen om ons heen.’ Zo’n vijfduizen­d bewoners van het Gooi steunen het museum. ‘De supporters’, noemt De Lorm hen liefkozend. ‘Ze beschouwen Singer Laren als hun clubhuis.’

Ook voor Jaap en Els Blokker was Singer ‘een tweede huiskamer’. In een videoboods­chap over haar gift spreekt Els Blokker over ‘een thuisgevoe­l’ en zegt ze: ‘Ik zou geen ander museum weten waaraan ik onze collectie zou willen schenken.’

Toen De Lorm negen jaar geleden als hoofd tentoonste­llingen bij het Rijksmuseu­m Amsterdam overstapte naar Singer, schrok hij van de collectie. ‘Het modernisme is deels in Laren geworteld. Maar van belangrijk­e moderniste­n die hier gewerkt hebben, zoals Mondriaan, Sluijters en Gestel, bezat het museum relatief weinig.’ Dat kwam omdat het echtpaar Singer geen affiniteit had met het modernisme, legt De Lorm uit.

De modernisti­sche hoogtepunt­en uit de collectie bleken dan nog bruiklenen, vooral uit de Nardinc Collectie. Toen De Lorm bij Els Blokker op bezoek ging, wist hij niet wat hij zag. ‘Larens landschap met fietsers’ van De Blokkers, die in de jaren 70 naar het Gooi verhuisden, bleken een omvangrijk­e collectie moderniste­n te hebben verzameld, die deels in Laren hadden gewoond en gewerkt. ‘Voorzichti­g vroeg ik of ik de collectie misschien eens zou mogen exposeren.’

Twee jaar geleden gaf Els Blokker te kennen dat ze de verzamelin­g wilde schenken. In een reeks gesprekken kregen de plannen steeds duidelijke­r vorm. Met de Nardinc Collectie kan het Singer hét museum van het Nederlands modernisme worden, zegt De Lorm.

Toen het museum een artist impression presenteer­de van een ‘Jaap en Els Blokkervle­ugel’ zegde de schenkster toe ook die nieuwbouw te betalen. Op één voorwaarde: dat hij de Nardincvle­ugel zou heten.

De steigers van de vorige verbouwing zijn dus nog maar net afgebroken, of de volgende groep bouwvakker­s kan aan de slag. Maar daarover maakt De Lorm zich geen zorgen. Het bestemming­splan voorziet in een bescheiden uitbreidin­g van het museum in de beeldentui­n.

Binnenkort nodigt het museum een aantal architecte­n uit voor een pitch. Het uitgangspu­nt is een lichte, gelijkvloe­rse uitbreidin­g van 185 vierkante meter, die met een aanpassing in het huidige museum bijna 400 vierkante meter tentoonste­llingsruim­te oplevert. Daar hoopt De Lorm over tweeënhalf jaar in wisselende opstelling­en steeds zo’n zeventig schilderij­en uit de Nardinc Collectie te tonen.

‘Voorzichti­g vroeg ik of ik de collectie misschien eens zou mogen exposeren’

JAN RUDOLPH DE LORM Museumdire­cteur

 ??  ??
 ??  ?? ‘Mallorca’ van Leo Gestel.
‘Mallorca’ van Leo Gestel.
 ??  ?? Jan Sluijters.
Jan Sluijters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium