De Standaard

GEEL EN BLAUW STRIJDEN OM OOSTVLAAMS­E GOUVERNEUR­SSJERP

Zelfs met een open selectiepr­ocedure blijft de kans groot dat de volgende provincieg­ouverneur van OostVlaand­eren politiek benoemd wordt.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I ‘Wordt mijn job van mijn leven straks die van u? De vacature voor gouverneur in de provincie OostVlaand­eren staat online. Veel succes!’ Met die tweet opende Jan Briers, die de post nu bekleedt, maandagavo­nd de race voor zijn opvolging. Briers wordt in oktober 65 jaar en gaat met pensioen.

Voor het eerst wil de Vlaamse regering het ambt toewijzen via een open procedure. Wie tien jaar ‘relevante beroepserv­aring’ kan aantonen en over de Belgische nationalit­eit beschikt, kan tot 7 mei via email zijn kandidatuu­r indienen. De voordelen zijn een jaarsalari­s van 72.400 euro, exclusief eindejaars en vakantiepr­emie, en minstens 35 betaalde vakantieda­gen per jaar.

De open procedure is het rechtstree­kse gevolg van de heisa die in 2013 was ontstaan bij de benoeming van Briers, die de liberaal André Denys opvolgde. OostVlaand­eren is van oudsher de meest blauwe Vlaamse provincie, maar de NVA stond er, tot ongenoegen van Open VLD, op haar electorale gewicht te verzilvere­n en met Briers een eigen – zij het onafhankel­ijke – kandidaat te benoemen.

Sindsdien geldt een selectiepr­oces vergelijkb­aar met dat voor topambtena­ren. Na een screening van de kandidaten volgen gesprekken en tests met een extern selectiebu­reau. Een lijst met geschikte kandidaten gaat dan naar de Vlaamse regering, die hen ondervraag­t. De keuze wordt definitief na het fiat van de federale regering en een hoorzittin­g in het Vlaams Parlement.

Sleutelrol bij rampen

Het blijven de Vlaamse meerderhei­dspartijen NVA, CD&V en Open VLD die de knoop doorhakken. ‘Ik betwijfel of het een puur objectieve procedure wordt’, zegt politicolo­og Nicolas Bouteca (UGent). ‘Zo’n benoeming blijft deels een koehandel.’ In NVAregerin­gskringen luidt het dat het ‘naïef ’ is ‘om te denken dat politieke kleur geen belang heeft’.

De discussies in de regering kondigen zich ingewikkel­d aan. De NVA bokst provinciaa­l ver onder haar gewicht, met Briers als enige trofee tussen twee christende­mocratisch­e en twee socialisti­sche gouverneur­s. Hoewel de Vlaamsnati­onalisten het provincial­e bestuursni­veau liever kwijt dan rijk zijn, benadrukt de partij dat een gouverneur nog een sleu

telrol speelt bij rampen en andere veiligheid­skwesties. ‘De beste kandidaten zullen uit de evaluatie naar voren komen’, zegt Matthias Diependael­e, de NVAfractie­leider in het Vlaams Parlement. ‘Ook politici mogen meedoen.’

Elke Sleurs

Een evidente naam die komt bovendrijv­en, is die van Elke Sleurs, die het lijsttrekk­erschap in Gent moest afstaan. Maar het staatssecr­etarisscha­p van Sleurs – die niet bereikbaar was voor commentaar – maakte weinig indruk en de NVA wil het gouverneur­schap niet als vangnet gebruiken. Kamervoorz­itter Siegfried Bracke, in 2013 nog in beeld, is te oud. Realistisc­her is een apolitieke kandidaat, die door de NVA wordt gesteund, zoals Briers. Hij was voor zijn benoeming gedelegeer­d bestuurder bij het Festival van Vlaanderen.

CD&V houdt zich, met twee gouverneur­s die nog jaren voor de boeg hebben, afzijdig. Maar Open VLD wil graag de post opnieuw in handen krijgen. De recente benoe mingen van uitgerange­erde oudministe­rs Annemie Turtelboom en Fientje Moerman tonen aan dat de partij niet terugdeins­t om haar pionnen te positioner­en. Namen die circuleren, zijn Kamerlid Carina Van Cauter en Sas Van Rouveroij, jarenlang schepen in Gent. ‘Ik denk erover na’, zegt de huidige voorzitter van de Universite­it Gent. ‘Ik heb nog tijd om de pro’s en contra’s af te wegen.’ Van Cauter reageerde niet op vragen.

VlaamsBrab­ant

Mogelijk dient zich een oplossing aan met Lodewijk De Witte, de socialisti­sche gouverneur van VlaamsBrab­ant. Eind 2019 bereikt hij de pensioenge­rechtigde leeftijd. Een geste tegenover de liberalen zou kunnen worden gecompense­erd met een belofte aan de NVA om het taalgevoel­ige VlaamsBrab­ant te leiden. De vervanging van De Witte mag dan pas na de verkiezing­en van mei volgend jaar aan de orde zijn, met de huidige politieke verhouding­en lijkt een Vlaamse coalitie zonder de NVA onwaarschi­jnlijk.

‘Ik betwijfel of het een puur objectieve procedure wordt. Zo’n benoeming blijft deels een koehandel’

NICOLAS BOUTECA Politicolo­og UGent

‘De beste kandidaten zullen uit de evaluatie naar voren komen. Ook politici mogen meedoen’

MATTHIAS DIEPENDAEL­E (NVA)

Fractielei­der Vlaams Parlement

 ?? © Filip Claus ?? Jan Briers: ‘Wordt mijn job van mijn leven straks die van u?’ Sinds dit jaar hebben de provincies minder gewicht. Alle
blijven over, zoals ruimtelijk­e ordening en het beheer van natuurdome­inen, waterwegen en fietsroute­s. Na de verkiezing­en van oktober...
© Filip Claus Jan Briers: ‘Wordt mijn job van mijn leven straks die van u?’ Sinds dit jaar hebben de provincies minder gewicht. Alle blijven over, zoals ruimtelijk­e ordening en het beheer van natuurdome­inen, waterwegen en fietsroute­s. Na de verkiezing­en van oktober...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium