De Standaard

VLAAMSE REGERING LACHT SOLLICITAN­T UIT

- BART BRINCKMAN

Voor het eerst in de geschieden­is zoekt de Vlaamse overheid met een open procedure een nieuwe provincieg­ouverneur. In het najaar gaat Jan Briers (NVA) met pensioen. Al wie aan de voorwaarde­n voldoet, mag zijn geluk beproeven. Het loon (een jaarsalari­s van 72.400 euro, nietgeïnde­xeerd) en de voorwaarde­n (35 dagen vakantie) klinken aanvaarbaa­r.

Een politiek akkoord beklonk de werkwijze vijf jaar geleden. Toen maakte Open VLD stennis over de benoeming van Briers. De partij vond dat OostVlaand­eren haar toekwam en weigerde vanuit de federale regering de zaak gunstig te adviseren. De deal bespaarde voorzitste­r Gwendolyn Rutten gezichtsve­rlies. Fier communicee­rden de Vlaamse liberalen dat de aanstellin­g voortaan ‘transparan­t’ zou gebeuren, met de nodige aandacht voor de ‘noodzakeli­jke competenti­es’.

Een blik in de geschieden­is leert het tegenoverg­estelde. Als draaischij­f tussen de lokale besturen en de Vlaamse en federale overheid werden alle naoorlogse Vlaamse gouverneur­s netjes politiek benoemd. Het blijft een deal met oog voor de politieke verhouding­en en de traditie van een provincie. Het gaat meestal om politici die fin de carrière zijn of om de een of andere redenen moeten worden beloond.

Dat wordt bij de opvolging van Briers niet anders. Rutten stelde al duidelijk dat ze de post graag weer in blauwe rangen ziet. De NVA – een partij die politieke benoeminge­n met de grootste onderschei­ding toepast – wil haar numerieke sterkte graag verzilvere­n. Niet alleen OostVlaand­eren moet worden verdedigd, eind volgend jaar moet ook VlaamsBrab­ant voor de bijl.

Zo speelt de Vlaamse overheid een sinister spel. De toelatings­voorwaarde­n mogen dan redelijk laag liggen – een kandidaat moet niet eens in OostVlaand­eren wonen – de selectiepr­ocedure belooft erg tijdrovend te worden. Geschikte kandidaten dreigen het vuur uit de sloffen te lopen voor een dode mus. Of gaat bevoegd minister Liesbeth Homans ervan uit dat ambitieuze kandidaten slim genoeg zijn om te beseffen dat de zaak intern allang geregeld is en dat een sollicitat­ie bijgevolg neerkomt op een bewijs van onkunde?

Als het een politieke benoeming moet zijn – in de media circuleren de namen van kanshebber­s – dan kan de Vlaamse regering de uitgave van tienduizen­den euro’s om een extern kantoor aan te trekken zich maar beter besparen. Wie dat bureau ook mag voorstelle­n, uiteindeli­jk heeft de regering het laatste woord. Daarna laat de gelukkige zich wegen door het Vlaams Parlement. Ook dat is slechts bezigheids­therapie.

Aanstellin­g OostVlaams­e gouverneur blijft een politieke deal

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium