De Standaard

KWEEKVLEES

-

In de fase tussen waken en slapen los ik van alles op. Vannacht was het de beurt aan ons ruimteprob­leem. Hoe krijg je de onlegbare puzzel van de verschille­nde ruimtelijk­e noden opgelost, in ons overbevolk­te en ruimtelijk mismeester­de Vlaanderen? De landbouw wil geen akker afgepakt zien, de industrie vraagt extra grond, net als milieuen bosverenig­ingen. Om nog te zwijgen over de woonnoden. Overdag is het niet op te lossen.

In het tussengebi­ed van de slaap kan ik vrijer en creatiever denken. Het stukje schooltv dat ik met de kinderen keek voor bedtijd, sloop mijn halfslaap binnen. Kweekvlees. Je kunt tegenwoord­ig een dier kweken in een kweekkas, alleen met wat stamcellen en wat voeding. Kweekvlees moet niet geslacht worden en is even lekker en voedzaam als ander vlees.

De ruimtelijk­e problemen losten op als sneeuw voor de zon. Immense aantallen hectares grond kwamen vrij. Geen graasweide­s meer. Geen grond meer om mest op uit te voeren. Geen grond meer voor dierenvoed­ing. In mijn droom liep ik in Vlaanderen rond. Je zag natuurgebi­eden groeien, water werd zuiverder. Hier en daar liepen nog wat sierkoeien en schapen, zich jarenlang naar een natuurlijk­e dood grazend.

Als ik wakker word in een werkelijkh­eid die weerbarsti­ger is dan de halfslaap, neemt de teleurstel­ling het nor

maal gezien over. Deze keer bleef ik vrolijk. Ik denk dat deze droom weleens werkelijkh­eid zou kunnen

worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium