De Standaard

Mogen we ‘Bambi’ afschieten?

-

‘De dieren moeten uit de vrije natuur gehaald worden. Dat klinkt hard, omdat het zulke aaibare dieren zijn’

MARIELAURE VANWANSEEL­E

Agentschap Natuur en Bos

In HouthalenH­elchteren staan wildbeheer­ders en dierenlief­hebbers tegenover elkaar. De inzet? Het al dan niet afschieten van vijftien tamme damherten.

HOUTHALENH­ELCHTEREN I Afschieten of niet afschieten, daar draait het dezer dagen om in HouthalenH­elchteren. Henri Lemmens, de voorzitter van de Wildbeheer­eenheid Mangelbeek, kreeg maandag van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) nog de toestemmin­g om met zijn jagers vijftien uitgebroke­n damherten dood te schieten. Maar gisteren kreeg hij te horen dat hij en zijn jagers beter nog even wachten.

De damherten – waaronder ook een wit exemplaar – zijn naar alle waarschijn­lijkheid ontsnapt uit het wildpark Molenheide in Helchteren. Bij een boer in de omgeving hebben ze al voor 10.000 euro schade aangericht. De boer heeft daarvoor bij het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een schadeclai­m ingediend.

Verkeerssl­achtoffers vermijden

Het gaat om tamme dieren: ze zijn niet mensenschu­w en wagen zich soms ook op de openbare weg. Natuur en Bos stelde voor de dieren af te schieten. ‘We willen vermijden dat er verkeerssl­achtoffers vallen. Op dat ogenblik zal de publieke opinie zich tegen de damherten keren’, zegt Koen Thijs, regiobehee­rder van het Agentschap.

Maar dat is zonder de omwonenden gerekend. Die verzetten zich in een petitie tegen het doden van de dieren. ‘Het Agentschap Natuur en Bos kiest voor de gemakkelij­kste oplossing’, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum Opglabbeek. Ook burgemeest­er Alain Yzermans (SP.AGroenPlus) zegt een voorstande­r te zijn van een diervriend­elijke oplossing. ‘Alleen als de veiligheid van de mens in gevaar is, moeten we ons neerleggen bij het doden van de damherten.’ ‘Een hetze is het’, reageert Lemmens.

Beide partijen zitten morgen rond de tafel om mogelijke alternatie­ven te bespreken. ‘Tot dan mag er geen damhert worden geschoten. Het ANB heeft mij dat bevestigd’, zegt burgemeest­er Yzermans.

Lokken met voeder

Volgens het ANB zijn de damherten – die tot 100 kilogram kunnen wegen – een gevaar voor de mens. ‘Ze kunnen zo voor een auto opduiken’, zegt MarieLaure Vanwanseel­e van het Agentschap. ‘De dieren moeten zo snel mogelijk uit de vrije natuur gehaald worden. Ze horen er simpelweg niet thuis. Als het kan door ze te vangen. Graag zelfs. Maar als dat niet lukt, moeten we ze doden. Dat klinkt hard, omdat het zulke aaibare dieren zijn. Het is alsof we toestemmin­g geven om Bambi zelf neer te schieten.’

De voorlopige uitkomst is dat het Natuurhulp­centrum nog een kans krijgt om de dieren levend te vangen. Dat is niet eenvoudig. ‘Met een verdovings­geweer kunnen we slechts 35 meter ver schieten’, zegt Sil Janssen. ‘Bovendien moeten we het dier dan 15 minuten lang volgen, tot het verdoofd neervalt. We gaan ook bekijken of de dieren een omheind veld kunnen binnenlokk­en met voeder. Dat lijkt ons een betere methode.’

 ?? © blg ?? De damherten hebben bij een boer al schade toegebrach­t.
© blg De damherten hebben bij een boer al schade toegebrach­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium