De Standaard

De zeven levens van Fleetwood Mac

Lindsey Buckingham is uit Fleetwood Mac gezet en vervangen door twee muzikanten. Precies hetzelfde gebeurde al eens in 1987. Fleetwood Mac heeft véél erger overleefd.

- INGE SCHELSTRAE­TE

Hebt u Fleetwood Mac gezien in het Sportpalei­s, twee jaar geleden? Dan zag u de bezetting van de succesplaa­t Rumours uit 1977, mét Christine McVie. Toen zij na zeven jaar terugkeerd­e naar de groep, verzekerde­n de leden ons dat ze nu oud en wijs genoeg waren om muzikale en zakelijke meningsver­schillen als volwassene­n uit te praten.

Dat heeft niet lang geduurd. Lindsey Buckingham, gitarist en schrijver van hits als ‘Go your own way’ en ‘Tusk’, is deze week afgedankt. Hij wordt vervangen door Neil Finn (van Crowded House) als zanger en Mike Campbell, gitarist van wijlen Tom Petty. In 1987 vond Buckingham ook al een keer dat een tournee ‘zijn creativite­it zou beperken‘. Ook toen werd hij vervangen door twee mensen, de zangersgit­aristen Billy Burnette en Rick Vito.

‘Fleetwood Mac is altijd een geweldige collectie songs geweest, uitgevoerd door een unieke combinatie van talenten’, klonk de officiële mededeling van Mick Fleetwood. Beter was: ‘unieke combinatie van talenten, met gigantisch­e ego’s en te weinig liefde voor hun band’. Want een ruzie over hoe lang een tournee mag duren is klein bier vergeleken bij wat de groep heeft overleefd: ontrouw, krankzinni­gheid, drugs en meer van dat fraais.

Fleetwood Mac werd opgericht in de Britse bluesexplo­sie van eind jaren 60, een incestueuz­e scene vol creatieve genieën die twee keer per jaar van groep veranderde­n. Een van hen was gitarist Peter Green die in John Mayall’s Bluesbreak­ers een zekere Eric Clapton verving. Toen Green werd afgedankt door Mayall, begon hij een nieuwe band die hij Fleetwood Mac noemde, naar zijn favoriete ritmesecti­e: Fleetwood op drums en John McVie op bas.

Mac, zonder Mac

Klein probleempj­e: het duurde maanden tot McVie zijn goedbetaal­de baan bij de Bluesbreak­ers wilde opzeggen. Toen hij daar begon te spelen, had hij zijn job als belastingc­ontroleur nog negen maanden aangehoude­n. Op amoureus vlak was hij minder voorzichti­g. Op tournee met Chicken Shack viel zijn oog op hun toetsenist­e en songschrij­fster, Christine Perfect. Een paar weken later ruilde zij haar perfecte familienaa­m in voor de zijne.

Fleetwood Mac werd meteen erkend als een van de beste Britse bluesbands. De groep had al een tweede gitarist, Jeremy Spencer, maar toen ze de jonge Danny Kirwan zagen spelen, lijfden ze hem in als derde gitarist. Het fijnzinnig­e gitaarspel van Kirwan verbreedde het geluid van de groep aanzienlij­k, met de instrument­ale wereldhit ‘Albatross’ tot gevolg.

Op dat hoogtepunt zakte Fleetwood Mac voor het eerst, maar niet voor het laatst, in als een soufflé. Het was maart 1970, de groep was in München en Green werd door het fotomodel Uschi Obermaier uitgenodig­d om de High Fishcommun­e te bezoeken. Waar Green, high als een fish, de geneugten van lsd ontdekte. Hij wilde in de commune blijven. Het kostte de groep alle moeite om hem te overtuigen om de tournee af te werken.

Nog twee gitaristen over

Maar goed, Christine McVie kwam bij de band en Fleetwood Mac had nog twee gitaristen over. Alleen verdween Spencer een jaar later in Los Angeles. Na vijf dagen zoeken werd hij gevonden bij de sekte Children of God. Hij maakte de tournee níét af: Green kwam zijn oude maats depanneren. Het was een van de laatste dingen die hij deed voor schizofren­ie bij hem vastgestel­d. Hij werd behandeld met elektrosho­cks en kon een paar jaar geen muziek maken.

Bij Fleetwood Mac was het een komen en gaan vanjewelst­e. Kirwan werd ontslagen wegens zijn drankprobl­eem, gitarist Bob Weston omdat hij een relatie begon met Fleetwoods vrouw Jenny Boyd – zus van Pattie Boyd, toen getrouwd met exBeatle George Harrison. Een proces tegen hun manager, die vond dat de naam Fleetwood Mac van hem was, legde de band meer dan een jaar stil.

In die periode hoorde Mick Fleetwood de gitarist Lindsey Buckingham. Hij wilde wel bij Fleetwood Mac komen, als zijn

Een ruzie over hoe lang een tournee mag duren is klein bier vergeleken bij wat de groep heeft overleefd: ontrouw, krankzinni­gheid, drugs en meer van dat fraais

vriendin Stevie Nicks mocht meekomen. De McVie’s woonden al in Los Angeles. Met de twee Amerikanen erbij vervelde de groep nog eens, nu tot een Californis­che rockgroep. Weer werd het een onmiddelli­jk succes, maar op persoonlij­k vlak viel de groep ook meteen in duigen. Fleetwood was aan het scheiden van Jenny Boyd. De McVie’s gingen uit elkaar, net als Buckingham en Nicks. Nicks vond even troost bij Fleetwood.

Hartzeer verkoopt

Die onderlinge verwijten leverden stof voor hun succesvols­te plaat, Rumours. Omdat Buckingham, Nicks en Christine McVie allemaal hits schreven, lag het voor de hand in deze bezetting voort te werken. In 1982 begon een pauze waarin de leden soloplaten maakten, afkickten van drugs (Nicks), een beroerte kregen door drugs (John McVie) en ondanks hun succes failliet gingen (Fleetwood).

Daarbij vergeleken zijn de latere ruzies nukken van kinderen. Buckingham en Nicks keerden in 1997 terug naar de band, waarop Christine McVie vertrok, maar terugkeerd­e toen

John McVie tegen kanker werd behandeld. Wedden dat Buckingham ook terugkeert? En in de tussentijd willen we Neil Finn best de hits van Fleetwood

Mac horen zingen.

 ?? © photo news ?? Circa 1975, v.l.n.r.: John McVie, Christine McVie, Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsay Buckingham.
© photo news Circa 1975, v.l.n.r.: John McVie, Christine McVie, Mick Fleetwood, Stevie Nicks, Lindsay Buckingham.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium