De Standaard

Hoelang mag aanklager Mueller nog doorgaan?

Nu ook de persoonlij­ke advocaat van president Trump in het vizier komt van de FBI, lijkt de kans groter te worden dat Trump zal ingrijpen in het onderzoek.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN DE VS GUUS VALK

WASHINGTON I Steeds dieper dringt de Amerikaans­e justitie de wereld van Donald Trump binnen. Agenten van de FBI vielen op maandag het kantoor en de hotelkamer van zijn persoonlij­ke advocaat Michael Cohen binnen. Ze namen onder meer correspond­entie van Cohen met Trump in beslag. Een woedende Trump noemde de inval voor de verzamelde pers ‘een aanval op ons land’, en dreigde speciaal aanklager Robert Mueller te ontslaan. ‘Veel mensen hebben het erover.’

Mueller, die een mogelijke samenwerki­ng van Trumps campagnete­am met Rusland onderzoekt, had de FBI op de hoogte gebracht van mogelijke wanpraktij­ken door Cohen. Een inval in een advocatenk­antoor is hoogst ongebruike­lijk in het Amerikaans­e rechtssyst­eem, en er was toestemmin­g van het openbaar ministerie in New York voor nodig.

Rusland is lang niet meer het enige probleem voor Trump. Mueller heeft de laatste maanden zijn onderzoeks­terrein fors uitgebreid. Zo onderzoekt hij ook mogelijk financieel wangedrag van Trump en zijn entourage. Onder meer zijn voormalige campagnele­ider Paul Manafort is aangeklaag­d. Zijn voormalige Nationale Veiligheid­sadviseur Michael Flynn heeft al schuld bekend.

Michael Cohen is de juridische steun en toeverlaat van Trump. Hij kent als een van de weinigen in Trumps universum de zakelijke geheimen van de president. Hij heeft hem als persoonlij­ke advocaat en als advocaat en vicevoorzi­tter van The Trump Organizati­on de laatste jaren vaak geholpen. ‘Ik werk niet zomaar voor meneer Trump’, zei Cohen in 2016. ‘Ik ben zijn vriend, ik doe bijna alles voor hem en zijn familie.’

Stormy Daniels

Cohen speelt een centrale rol in een kwestie die grote juridische gevolgen kan krijgen: een betaling van 130.000 dollar zwijggeld aan pornoactri­ce Stephanie Clifford. Deze Clifford, beter bekend onder haar artiestenn­aam Stormy Daniels, zegt dat ze een kortstondi­ge affaire met Trump had in 2006. Trump ontkent.

In oktober 2016, vlak voor de presidents­verkiezing­en, tekende Clifford een contract met Cohen, waarin stond dat zij geen interviews over de kwestie zou geven. Maar Clifford wil van dat contract af en heeft een rechtszaak aangespann­en. De vraag is nu of het zwijggeld een schending is van strenge Amerikaans­e wetten over de besteding van campagnege­ld.

De zaakStormy Daniels is een grote test voor de loyaliteit van Cohen. De advocaat zei, na een eerdere ontkenning, dat hij het bedrag uit eigen zak had betaald. Trump ontkende vorige week dat hij op de hoogte was van de betaling. Of het waar is of niet, die uitspraak bracht Cohen in grote moeilijkhe­den. Trump maakte duidelijk dat hij niet wil opdraaien voor de gevolgen van de deal met Stephanie Clifford.

Michael Cohens naam duikt ook op in zaken die betrekking hebben op Rusland. The Washington Post berichtte vorig jaar dat Cohen een woordvoerd­er van het Kremlin in januari 2016 mailde over een zakelijk project, terwijl de campagne voor de presidents­verkiezing­en al in volle gang was. Cohen wilde steun van de woordvoerd­er van president Poetin bij de bouw van een Trump Tower in Moskou. Dat project is nooit doorgegaan.

Nixon achterna

Trump kiest al maanden de aanval tegen Mueller, de FBI en het Amerikaans­e inlichting­enapparaat. Trump zei maandag dat er ‘een heksenjach­t’ gaande is tegen hem. Hij noemde de FBI ‘bevooroord­eeld’. ‘Deze mensen hebben de grootste belangenco­nflicten die ik ooit heb gezien.’ Nooit eerder sprak hij zo openlijk over een mogelijk ontslag van Robert Mueller.

Als Trump hem ontslaat, treedt hij in de voetsporen van zijn voorganger Richard Nixon tijdens de hoogtijdag­en van de Watergatea­ffaire. Nixon ontsloeg in 1973 speciaal aanklager Archibald Cox. De minister van Justitie en zijn plaatsverv­anger namen toen uit protest ontslag in wat later ‘The Saturday night massacre’ is gaan

heten. Een jaar later moest Nixon alsnog aftreden.

Trump had het gisteren over ‘de verschrikk­elijke fout’ van minister van Justitie Jeff Sessions, een bondgenoot van Trump, om zich wegens belangenco­nflicten uit het dossier terug te trekken. ‘Hij had ons dat moeten laten weten, dan hadden we een andere minister benoemd.’

In plaats van Sessions gaat plaatsverv­anger Rod Rosenstein nu over Muellers baan. Rosenstein lijkt niet van plan Mueller te ontslaan. Dat betekent dat Trump eerst hem moet ontslaan, en dan pas Mueller. Ook kan hij Jeff Sessions ontslaan, waarna een plaatsverv­anger alsnog het Ruslanddos­sier op zich kan nemen.

Zulke scenario’s zijn allang niet meer ondenkbaar in Washington. Hoe dichter de speciaal aanklager bij de president zelf komt, des te groter is de kans dat Trump ingrijpt in het Muellerond­erzoek.

Om Mueller te kunnen ontslaan, zou Trump eerst de plaatsverv­angend minister van Justitie moeten ontslaan. Zelfs dat lijkt niet meer ondenkbaar

 ?? © CQRoll Call,Inc. ?? Maandag viel de FBI binnen bij president Trumps persoonlij­ke advocaat Michael Cohen (midden), die Trump en zijn familie al jaren bijstaat.
© CQRoll Call,Inc. Maandag viel de FBI binnen bij president Trumps persoonlij­ke advocaat Michael Cohen (midden), die Trump en zijn familie al jaren bijstaat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium