De Standaard

Rechtstree­ks WKticket ver weg voor Red Flames

- VOETBAL

De Red Flames hebben stilaan een mirakel nodig willen ze zich rechtstree­ks plaatsen voor het WK van volgend jaar in Frankrijk. Gisteren gingen ze met 21 onderuit tegen Italië, waardoor groepswins­t erg ver weg lijkt.

De wedstrijd begon evenwichti­g met veel strijd en veel duels, maar grote kansen bleven uit. Tot tien minuten voor rust, toen Vanmechele­n werd neergetrok­ken in de zestien. Janice Cayman zette zich achter de bal en stuurde de keeper de verkeerde kant uit.

De Flames op rozen dus, maar lang zou dat niet duren: amper vijf minuten later stond het alweer gelijk. Na een knap uitgespeel­de counter werd Missipo eruit gelopen door Guagni, die perfect Rosucci bediende.

Na de pauze schakelden beide teams een versnellin­g hoger. Italië kon enkele keren dreigen met gevaarlijk­e kopballen en ook de Flames hadden twee grote kansen met een schot van Wullaert en mooie kopbal van Cayman, maar hun pogingen werden gered .

Tien minuten voor tijd ging Italië erop en erover. Girelli kreeg de bal aangespeel­d in de zestien, hield Zeler af en schoot knap in de draai binnen. De Flames gingen nog naarstig op zoek naar de gelijkmake­r, maar het kon niet baten en het bleef bij 21.

De groepswins­t lijkt na deze nederlaag onmogelijk voor de Belgen. Italië staat in de stand immers aan kop met het maximum van achttien punten. België is tweede met tien punten en een match minder. Nadien volgen Portugal (4 ptn), Roemenië (3) en Moldavië (0).

De Red Flames moeten nog drie kwalificat­iewedstrij­den afwerken: naar rode lantaarn Moldavië (10/06), naar Roemenië (31/08) en thuis tegen Italië (04/09).

De zeven groepswinn­aars zijn rechtstree­ks geplaatst voor het WK in Frankrijk (7 juni 7 juli 2019). De vier beste tweedes spelen barrages in twee ronden. De winnaar daarvan heeft ook een WKticket beet. Champions League

Pep Guardiola heeft het einde van de wedstrijd niet gehaald. Woest was hij toen een doelpunt van Leroy Sané vlak voor rust onterecht werd afgekeurd voor buitenspel. 20 zou het dan gestaan hebben, het mirakel zou weer een stapje dichterbij geweest zijn. Het feit dat scheidsrec­hter Antonio Mateu niet had gezien dat niet een Citizen, maar wel James Milner de bal richting Sané bracht, deed hem koken. Gesticuler­end haalde hij verhaal, roepend ging hij de confrontat­ie aan met landgenoot Mateu. De rest van de wedstrijd mocht hij vanaf dan vanuit de tribunes volgen.

Kompany op de bank

Guardiola stond hevig, furieus, offensief. En zo had hij zijn elftal ook neergezet. Een driemansde­fensie – zonder Vincent Kompany – en daarvoor middenveld­ers die liever aanvallers zijn. Het geheel gekruid met een immens snelle balcircula­tie en bij balverlies een pressing creërend om duimen en vingers bij af te likken. ‘Een statement’, had Jürgen Klopp de superoffen­sieve elf van Guardiola op voorhand genoemd. ‘De wedstrijd wordt… exciting.’ Twee minuten duurde het dan ook vooraleer Liverpool een eerste barstje in de dijk liet optekenen. Verdediger Virgil van Dijk stopte met spelen na een lichte aanraking met Ra

Mo Salah was net op tijd fit, een helft onzichtbaa­r en toch weer doeltreffe­nd

Meer konden Jürgen Klopp nochtans een van de weinigen die al vaker won dan verloor tegen Guardiola en co. gewoon niet doen. De waanzinnig­e heenmatch ten spijt, de defensief kwetsbare opstelling van Guardiola ten spijt. Liverpool onderging het, kon pas in het ultieme slot van de eerste helft een eerste keer dreigen. De ‘perfecte wedstrijd’ waar Guardiola vooraf had gehoopt, leek in de maak. Dat geloof kon zelfs de blunderend­e arbitrage niet wegnemen. Niemand, zelfs.

Wie anders dan Salah?

Tenzij één man. Een man die geen politicus is, maar wel één miljoen stemmen haalde bij de laatste Egyptische verkiezing­en. Een man die door andere trainers werd afgedankt en dit seizoen dezelfde statistiek­en voorlegt als Li

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium