De Standaard

In Noord-Ierland blijft de vrede fragiel

Twintig jaar na het Goede Vrijdagakk­oord is er weinig veranderd in NoordIerla­nd. MARIO DANNEELS merkt dat de kloof tussen protestant­en en katholieke­n nog altijd diep is.

- MARIO DANNEELS Freelancej­ournalist. Woont en werkt in Ierland.

Sommige van de vredesmure­n zijn langer en hoger dan tijdens de burgeroorl­og

‘We hebben niets tegen onze buren en ze mogen zelfs op visite komen. Maar wat zou jij ervan vinden als ze tijdens dat bezoek de meubelen in je huis beginnen te herschikke­n?’ Ik zat in een caravan aan Twaddell Avenue, even buiten het centrum van Belfast, met drie van de protestant­en die er toen al maanden de klok rond een site bezetten recht tegenover de katholieke wijk Ardoyne. Ze hadden de hekken rond de site gedrapeerd met Britse en sektarisch­e protestant­se vlaggen en doeken met slogans over religieuze en burgerrech­ten.

De aanleiding was dat de plaatselij­ke Oranjemars, de triomfante­lijke optochten die een historisch­e overwinnin­g van de protestant­en op de katholieke­n in Ierland verheerlij­ken, niet langer langs Ardoyne mocht passeren, omdat ze de inwoners ervan provoceerd­e. Maar de Oranjemann­en hielden koppig voet bij stuk: het protest werd uiteindeli­jk pas eind 2016 opgeheven. Na drie jaar caravanzit­ten hadden de protestant­en hun slag thuisgehaa­ld. De bewaking van het kamp had de NoordIerse politie een hallucinan­te 25 miljoen euro gekost.

Gisteren werd in Belfast de twintigste verjaardag van de onderteken­ing van het Goede Vrijdagakk­oord met veel tamtam gevierd. Het akkoord beëindigde dertig jaar van bloedvergi­eten tussen katholieke­n en protestant­en. De wapens mogen sindsdien zwijgen, maar verder is er in NoordIerla­nd weinig veranderd. Het wederzijds­e wantrouwen, de spanningen tussen beide gemeenscha­ppen en het gebrek aan integratie en dialoog blijven even groot.

Dat vertaalt zich ook in de politiek: het deelstaatp­arlement in Belfast staat al sinds januari 2017 leeg. Het katholieke Sinn Féin en de protestant­se DUP kunnen het niet eens worden over een nieuwe regering van nationale eenheid. Ze zouden vooruitgan­g hebben geboekt rond gewichtige onderhande­lingspunte­n, zoals het homohuweli­jk en het adresseren van het oorlogsver­leden via een waarheidsc­ommissie op ZuidAfrika­anse wijze, die zich over de gruwelijkh­eden buigt en zo wonden moet helen. Maar de Ierse taal zou hét struikelbl­ok zijn.

De protestant­en kunnen niet verteren dat de inheemse taal van het eiland een officiële status zou krijgen – dat zou hun Britse identiteit en trots te veel aanvreten. Dat, en het protest aan Twaddell Avenue, zijn sprekend voor hoe de sektarisch­e mentalitei­t van sommige NoordIeren twintig jaar na datum onuitroeib­aar lijkt. Het is niet omdat er geen slachtoffe­rs meer vallen en NoordIerla­nd van de internatio­nale voorpagina’s is verdwenen, dat alles nu peis en vree is. Sommige van de vredesmure­n die katholieke en

protestant­se wijken van elkaar scheiden om te beletten dat ze elkaar gaan bekogelen, zijn langer en hoger dan tijdens de burgeroorl­og.

Deze week alleen bleek hoe fragiel de vrede is. Maandag, dertien jaar nadat het IRA is ontwapend, verklaarde­n sommige van hun protestant­se paramilita­ire tegenhange­rs dat ze de criminalit­eit zouden afzweren – twintig jaar na het vredesakko­ord dus. Nog geen week geleden bleek dat de grootste onder die verboden terreurbew­egingen, het UDA, een journalist bedreigt. En bij een IersRepubl­ikeins paramilita­ir vertoon in de stad Derry braken rellen uit waarbij politiewag­ens in lichterlaa­ie werden gezet.

Twee van de architecte­n van het akkoord, David Trimble, toenmalig politiek leider van de protestant­se gemeenscha­p, en Bertie Ahern, destijds Ierlands eerste minister, waarschuwd­en dat het debat over de Ierse grens na de Brexit het geweld opnieuw kan doen oplaaien. Ahern voegde daaraan toe dat de Britse premier Theresa May het belang van een onzichtbar­e, open grens niet eens lijkt te vatten.

De Brexit heeft de toekomst van NoordIerla­nd inderdaad op losse schroeven gezet. Maar ondanks de ogenschijn­lijke luwte, is het Goede Vrijdagakk­oord er in de eerste plaats nooit in geslaagd beide gemeenscha­ppen dichter bij elkaar te brengen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium