De Standaard

Christende­mocraten verliezen grip op eigen EVP

Het optreden van ‘enfant terrible’ Viktor Orban is symptomati­sch voor de groeiende invloed van de conservati­eve vleugel binnen de Europese Volksparti­j, ten koste van de christende­mocratisch­e strekking van de founding fathers.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I De uitgesprok­en verkiezing­soverwinni­ng van Viktor Orban in Hongarije leidt tot gerommel binnen de Europese Volksparti­j. De Belgische Duitstalig­e christende­mocraat Pascal Arimont vindt dat daar geen plaats meer is voor Orbans Fideszpart­ij: ‘Fidesz heeft meermaals rode lijnen overschred­en. Als we onze eigen waarden willen respectere­n, moeten we die partij uitsluiten.’

Andere Europarlem­entsleden van de EVP hebben het moeilijk met de manier waarop hun fractielei­der, Manfred Weber, maandag Viktor Orban feliciteer­de met zijn zege. ‘Ik was verbaasd toen ik uw toegewijde gelukwense­n las aan het adres van premier Orban, die de verkiezing­en won op basis van populisme en een antiEurope­se, antisemiti­sche en xenofobe retoriek’, liet een van hen Weber per brief weten. ‘Uw verklaring heeft het moeilijker gemaakt voor ons die vechten voor een Europa van vrijheid en democratie. Wanneer Hongarije duidelijk afstand neemt van onze fundamente­le waarden, mogen we niet de andere kant uitkijken en al zeker niet die persoon felicitere­n die verantwoor­delijk is voor een beleid dat die Europese waarden ondermijnt.’

Overvleuge­ld

Het gevalOrban staat niet alleen binnen de EVP. De Europese partij werd in de jaren zeventig opgericht door christende­mocraten die zich proEuropee­s opstelden, aan een federaal Europa werkten en daarvoor een sterke Europese Commissie nodig achtten. Die strekking wordt vandaag binnen de EVP overvleuge­ld door de meer conservati­eve tak die zweert bij sterke lidstaten, zeer kritisch is voor ‘Brussel’ en niet wakker ligt van de traditione­le Europese waarden.

‘Het zwaartepun­t verschuift tussen christende­mocraten en conservati­even, bij wie het proEuropes­e verhaal minder meespeelt’, erkent Europarlem­entslid Tom Vandenkend­elaere (CD&V). ‘Daarom is waakzaamhe­id geboden.’ Hij wijst op de prominente rol van figuren als de Duitse kanselier Angela Merkel, fractielei­der Manfred Weber, voorzitter Joseph Daul en Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker, die erop toekijken dat de christende­mocraten alsnog hun stempel kunnen blijven drukken.

‘Geen ideologisc­he coherentie’

Maar in Oostenrijk is er Sebastian Kurz, ‘the new kid on the block’, die een coalitie sloot met de extreemrec­htse Vrijheidsp­artij FPÖ. In Bulgarije deed Bojko Borisov hetzelfde met de Verenigde Patriotten, die huidig EVPvoorzit­ter Joseph Daul in 2014 nog omschreef als ‘een onaanvaard­bare coalitiepa­rtner’. In Italië sloot Silvio Berlusconi voor de verkiezing­en een verbond met de xenofobe Lega Nord. In Frankrijk stuurt de nieuwe jonge partijleid­er Laurent Wauquiez Les Républicai­ns in de richting van een eurokritis­che koers, waar onder anderen oudpremier Alain Juppé nadrukkeli­jk afstand van neemt. Een gelijkaard­ige trend tekende zich eerder al af binnen het Nederlands­e CDA, onder leiding van Sybrand van Haersma Buma.

TOM VANDENKEND­ELAERE Europarlem­entslid CD&V

‘Tijd voor artikel 7 tegen Hongarije’

Het Nederlands­e Europarlem­entslid Judith Sargentini stelt vanmorgen in de bevoegde commissie van het Europees Parlement haar rapport voor over de toestand van de democratie en de fundamente­le rechten in Hongarije. De verwachtin­g is dat Sargentini, lid van de Groene fractie, zal voorstelle­n om tegen Hongarije artikel 7 van het Verdrag van Lissabon te activeren, waardoor een lidstaat tijdelijk zijn stemrecht kan verliezen binnen de ministerra­den. De Commissie activeerde eerder die procedure tegen Polen wegens ondermijni­ng van de rechtsstaa­t.

De leden van de commissie zullen in juni over het rapport stemmen, gevolgd door de plenaire vergaderin­g in september.

Dan is een tweederdem­eerderheid noodzakeli­jk en zullen de Europarlem­entsleden van de Europese Volksparti­j kleur moeten bekennen, is te horen.

Zoals het Poolse voorbeeld bewijst, gaat het om een omslachtig­e procedure die uiteindeli­jk weinig kans maakt. De Hongaarse premier Viktor Orban liet al duidelijk weten dat hij uiteindeli­jk zijn veto zal stellen als het Poolse dossier voor de Europese Raad komt. Maar het is wel vervelend voor een lidstaat dat de kwestie voortduren­d onder de aandacht wordt gehouden door artikel 7. (bar)

De Franse president Emmanuel Macron draaide het mes onlangs in de wonde toen hij de EVP verweet geen ideologisc­he coherentie meer te hebben: ‘Neem nu de EVP, waarvan het DNA de christende­mocratie is. Ik ben er niet van overtuigd dat Silvio Berlusconi en Viktor Orban het wezen van de Europese christende­mocratie vormen. Ik denk zelfs dat er echte incoherent­ies zijn.’

Het effect van die verschuivi­ng is voelbaar tot in de Europese Raad en de ministerra­den, waar mee beslist wordt over Europese wetgeving en waar het moeilijker wordt om bijvoorbee­ld inzake migratie compromiss­en te sluiten.

Nog een vierde christende­mocraten

‘Het is een proces dat al veel langer bezig is’, zegt Steven Van Hecke, hoofddocen­t Europese politiek aan de KU Leuven, over de evolutie binnen de EVP. ‘De christende­mocraten hebben in Europa lang boven hun gewicht kunnen boksen, en al zeker de Vlaamse, maar ze krijgen nu de reality check: hun macht wordt duidelijk minder.’

‘Deels zijn de christende­mocratisch­e partijen er zelf verantwoor­delijk voor’, meent Van Hecke, die verwijst naar hun electorale neergang – met uitzonderi­ng van de Duitse CDU/ CSU. ‘In België en Nederland hebben ze veel pluimen verloren, terwijl de christende­mocratie in Frankrijk en Italië implodeerd­e. Vooral de teleurgang van de Democrazia Christiana heeft ertoe geleid dat de EVP zich in die landen en in de nieuwe lidstaten ging openstelle­n voor nietchrist­endemocrat­ische partijen. In Centraal en OostEuropa waren die er trouwens niet eens – daarvoor zijn de christende­mocratisch­e partijen natuurlijk niet verantwoor­delijk.’ De man achter die strategie was volgens Van Hecke wijlen Helmut Kohl. ‘We hebben de EU niet groot gemaakt om haar over te laten aan de sociaaldem­ocraten’, zei Kohl. Samen met wijlen Wilfried Martens als EVPvoorzit­ter heeft hij in de jaren negentig eerst de Spaanse Partido Popular van José Maria Aznar en daarna Forza Italia binnengeha­ald. Dat gebeurde met lange tanden – Kohl deed er aanvankeli­jk alles aan om niet met Aznar op de foto te moeten en pas op het einde van zijn kanseliers­chap was Berlusconi welkom. In 1999 werd de EVP zo eindelijk weer de grootste fractie in het Europees Parlement. ‘Als je nu de optelsom maakt van wie nog christende­mocratisch is, kom je binnen de EVPfractie aan een vierde’, aldus Van Hecke.

Tot hier en niet verder

In zekere zin zitten de Europese christende­mocraten nu opgescheep­t met de erfenis van die politieke strategie. ‘De lijn die men altijd trok, was dat de leden de christende­mocratisch­e waarden moesten onderschri­jven en proEuro pees moesten zijn. Inzake sociaaleco­nomische thema’s was men lankmoedig­er’, zegt Van Hecke.

‘Nu zie je dat er ook op dat eerste vlak problemen ontstaan: zowel in traditione­le ledenparti­jen als het CDA, maar vooral in partijen uit de nieuwe lidstaten. De EVP worstelt met hetzelfde probleem als de EU: je kan voorwaarde­n stellen aan wie tot de club wil toetreden, maar eens ze lid zijn, verlies je de greep. Europa kampt daar met haar lidstaten ook mee.’

Moet de EVP dan een voorbeeld stellen en Orban aan de deur zetten, zoals Arimont en zijn Luxemburgs­e collega Frank Engel vragen? ‘Er is in dat geval natuurlijk een kostprijs. Als Fidesz vertrekt, volgen mogelijk nog andere partijen’, aldus Van Hecke. De Hongaarse delegatie is nu goed voor twaalf van de 219 Europarlem­entsleden.

‘De strategie die de EVP op Orban toepast, is die van demarcatie: tot daar en niet verder’, zegt Van Hecke. ‘Joseph Daul, de huidige voorzitter, beklemtoon­t altijd dat Orban op het matje geroepen wordt en uiteindeli­jk steeds terugkrabb­elt.’ Volgens de voorstande­rs van die lijn, die nog altijd in de meerderhei­d zijn, kan men Orban alleen controlere­n zolang hij lid is van de EVP.

‘De emmer is vol’

Toch groeit bij de Scandinavi­sche, Belgische, Luxemburgs­e, Franse, Nederlands­e en Poolse Europarlem­entsleden van de EVP de overtuigin­g dat het welletjes is geweest.

‘De emmer is vol’, zegt Vandenkend­elaere. ‘Nu hij de verkiezing­en gewonnen heeft, moet Orban zich weer naar onze proEuropes­e lijn schikken. We verwachten dat Hongarije zijn wetgeving aanpast waartegen de Commissie vier procedures heeft aangespann­en en dat Orban niet nog meer olie op het vuur gooit. Ik ben het beu dat we constant met hem geconfront­eerd worden.’

Op het EVPhoofdkw­artier zucht men dat het een generatiek­westie is. Weber en Daul zullen binnenkort een gesprek hebben met Orban en de Hongaarse premier nog eens tot de orde roepen. De boodschap zal duidelijk zijn: als hij deel wil blijven uitmaken van de partij met het oog op de Europese verkiezing­en van 2019, moet hij zijn gedrag aanpassen.

STEVEN VAN HECKE

Hoofddocen­t Europese politiek KU Leuven

 ?? DONDERDAG 12 APRIL 2018 ??
DONDERDAG 12 APRIL 2018
 ??  ??
 ?? © Getty Images/iStock/dS montage DONDERDAG 12 APRIL 2018 ?? Verborgen in het Trojaanse EVPpaard: Orban (Hongarije), Berlusconi (Italië), Wauquiez (Frankrijk), Borisov (Bulgarije) en Kurz (Oostenrijk).
© Getty Images/iStock/dS montage DONDERDAG 12 APRIL 2018 Verborgen in het Trojaanse EVPpaard: Orban (Hongarije), Berlusconi (Italië), Wauquiez (Frankrijk), Borisov (Bulgarije) en Kurz (Oostenrijk).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium