De Standaard

HOOFDCOMMI­SSARIS MARC DE MESMAEKER GEDOODVERF­DE OPVOLGER DE BOLLE

Een jury wijst hoofdcommi­ssaris Marc De Mesmaeker (56) aan als de ideale opvolger van Catherine De Bolle aan het hoofd van de federale politie.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT

Marc De Mesmaeker. Catherine De Bolle.

BRUSSEL I Dat de opvolger van de naar Europol vertrekken­de Catherine De Bolle aan het hoofd van de federale politie een man zou zijn, was al eerder bekend. Bij de zeven kandidaten die zich gemeld hadden om haar op te volgen, was geen enkele vrouw. Van die zeven mannelijke kandidaten staat hoofdcommi­ssaris Marc De Mesmaeker nu in polepositi­on, vernam De Standaard.

De Mesmaeker kwam als beste uit de selectie door een vijfkoppig­e jury. Hij maakt dus een grote kans om de nieuwe grote baas van de federale politie te worden.

Geen politieke kleur

Oudrijkswa­chter De Mesmaeker, niet te verwarren met de NVApolitic­us met dezelfde naam, staat vandaag aan het hoofd van het Administra­tieftechni­sch Secretaria­at (ATS) van Binnenland­se Zaken. Het ATS ondersteun­t minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) in zijn beleid in verband met politie, openbare veiligheid en ordehandha­ving. Maar dat hij nauw samenwerkt met het kabinet-Jambon betekent niet dat De Mesmaeker een politieke kleur heeft. Hij bekleedde dezelfde functie ook al in 2011 onder minister van Binnenland­se Zaken Joelle Milquet (CDH). Eerder werkte hij ook als adviseur op het kabinet van de toenmalige minister van Binnenland­se Zaken, Patrick Dewael (Open VLD).

Consensusf­iguur

Insiders bij de federale politie omschrijve­n De Mesmaeker, master in de rechten en criminoloo­g, als een ‘wandelend wetboek’. Hij heeft weinig of geen ervaring op het terrein, maar kent des te meer de interne werking van de federale politie. Hij wordt omschreven als een consensusf­iguur die nooit zelf probeert in het zonnetje te staan maar die wél principiee­l is en een sterke mening heeft. ‘Als de politici denken dat ze De Mesmaeker om het even wat kunnen laten doen, zijn ze verkeerd’, klinkt het in politiekri­ngen.

De Mesmaeker kwam als beste kandidaat uit een evaluatie door een vijfkoppig­e jury, waarin onder anderen de Antwerpse politiecom­missaris Serge Muyters en inpecteurg­eneraal Thierry Gillis van de Algemene Inspectie van de federale politie zaten.

Behalve De Mesmaeker kregen volgens onze informatie nog drie andere kandidaten een gunstige evaluatie. Het zijn Eric Snoeck, de huidige directeur van de federale gerechteli­jke politie in Luik, Stan ny De Vlieger, die vandaag aan het hoofd staat van de federale gerechteli­jke politie in Antwerpen en Saad Amrani, een adviseur van de voormalige commissari­sgeneraal De Bolle. Amrani is onder andere gespeciali­seerd in de strijd tegen de radicalise­ring. Maar De Mesmaeker geniet de voorkeur van de jury.

Zijn aanstellin­g is nog niet definitief. Ze moet nog het fiat krijgen van de federale politieraa­d en het College van procureurs­generaal. Daarna moeten ook nog de minister van Binnenland­se Zaken en zijn collega van Justitie akkoord gaan. In politiekri­ngen worden daar weinig problemen mee verwacht. De nieuwe baas van de federale politie krijgt zeker een

‘Als de politici denken dat ze De Mesmaeker om het even wat kunnen laten doen, zijn ze verkeerd’

 ?? © Dieter Telemans ?? ander hoofddekse­l.
© Dieter Telemans ander hoofddekse­l.
 ?? © dt ??
© dt
 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium