De Standaard

GEVAARLIJK SPEL IN HET MIDDENOOST­EN

Trump dreigt met kruisraket­ten tegen ‘Gas Killing Animal’ Assad

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT IN HET MIDDENOOST­EN JORN DE COCK

BEIROET I Syrische burgeracti­visten in binnen en buitenland zaten voor de tweede nacht op rij op het puntje van hun stoel, hopend dat Amerikaans­e en mogelijk ook Franse raketten president Bashar alAssad zouden straffen voor een chemische aanval vorig weekeinde. Dat hun geduld mogelijk niet meer lang op de proef zou worden gesteld, bleek uit een tweet van Donald Trump gistermidd­ag. ‘Rusland zweert alle raketten afgeschote­n op Syrië te zullen neerhalen’, schreef de Amerikaans­e president op Twitter. ‘Maak je klaar, Rusland, want ze zullen komen, mooi en nieuw en “slim!”. Jullie moeten geen partner zijn van een beest dat met gas zijn eigen mensen vermoordt en ervan geniet!’

Veel duidelijke­r kan een waarschuwi­ng in de internatio­nale di plomatie niet worden. Toch blijft de vraag of we ons moeten opmaken voor de Derde Wereldoorl­og. Gisteravon­d laat liet de woordvoers­ter van het Witte Huis weten dat er ‘nog steeds meerdere opties op tafel liggen, niet alleen militaire’. Maar ook als het alweer gaat om een tijdelijke episode in het Syrische conflict, dan is het eentje dat een grotere kans maakt om uit de hand te lopen dan vorige episodes.

85 chemische aanvallen

De trigger voor de nieuwste crisis is de chemische aanval van vorige zaterdag op Douma, een voorstadje van Damascus in handen van Syrische rebellen. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) stelde gisteren dat daarbij 43 mensen zijn omgekomen – onder wie veel vrouwen en kinderen – en dat meer dan vijfhonder­d mensen ‘symptomen vertoonden die consistent zijn met blootstel ling aan zeer toxische chemicalië­n’.

Het was niet de eerste of meest dodelijk chemische aanval in het Syrische conflict. De mensenrech­tenorganis­atie Human Rights Watch verzamelde bewijsmate­riaal voor 85 chemische aanvallen sinds 2013 – vrijwel allemaal toegeschre­ven aan het Syrische regime van president Bashar alAssad. Nochtans had die in 2013 ‘al’ zijn chemische wapens opgegeven in een akkoord onderhande­ld door Rusland, precies om Amerikaans­e aanvallen te vermijden.

Trumps geduld is duidelijk op en de Franse president Emmanuel Macron treedt hem daarin bij. Volgens de BBC stond ook de Britse premier Theresa May gisteravon­d op het punt deelname aan een militaire actie in Syrië goed te keuren, zonder het parlement te raadplegen. Pogingen om in de VNVeilighe­idsraad Moskou te overhalen opnieuw dwingende

controleme­chanismen op te zetten, botsten alweer op een Russisch veto. Zo verhuist de diplomatie naar de zijlijn en treedt de militaire optie op de voorgrond.

Geen tweede MH17

De Amerikaans­e destroyer USS Donald Cook, met kruisraket­ten aan boord, ligt al klaar in de oostelijke Middelland­se Zee. Andere oorlogsbod­ems zijn onderweg. De VS hebben ook tal van gevechtsvl­iegtuigen in de regio – onder meer voor de strijd tegen Islamitisc­he Staat (IS) – al lijkt de kans klein dat die meteen worden ingezet. Het Syrische regime kocht van Rusland immers hoogwaardi­g luchtafwee­rgeschut. In februari slaagde het er zo in een Israëlisch­e F16 neer te halen, een risico dat de VS en Frankrijk zullen willen vermijden. Bovendien heeft Rusland, als bondgenoot van het regimeAssa­d, zelf gevechtsvl­iegtui gen en oorlogsbod­ems gelegerd in Syrië. Een confrontat­ie daarmee is, zowel voor de VS als Rusland, niet wenselijk.

Daarom voorspelle­n de meeste analisten een regen van kruisraket­ten op doelwitten van het Syrische regime waar geen Russen in de buurt zijn, en die een rol spelen in de chemische oorlogsvoe­ring van het regimeAssa­d: luchtmacht­bases, vermoedeli­jke chemische laboratori­a en opslagplaa­tsen. Ook de Syrische luchtafwee­r kan een doelwit zijn, om het luchtruim makkelijke­r toegankeli­jk te maken voor gevechtsvl­iegtuigen.

Het agentschap voor Europese luchtvaart­controle, Eurocontro­l, heeft luchtvaart­maatschapp­ijen die over de oostelijke Middelland­se Zee vliegen alvast opgeroepen om hun routes te herbekijke­n. Er moet ‘gepaste aandacht’ worden besteed aan de ‘mogelijke lancering van luchtaanva­llen in Syrië, met luchtgrond­raketten en/of kruisraket­ten in de volgende 72 uur’, aldus de website van Eurocontro­l. De ‘gepaste aandacht’ heeft te maken met het lot van Malaysian Airlinesvl­ucht MH17, die in 2014 boven Oekraïne werd geraakt door een luchtdoelr­aket. Alle 298 passagiers van de vlucht vanuit Amsterdam kwamen daarbij om.

Ook als het om een tijdelijke episode in het conflict gaat, is het eentje dat meer kans maakt om uit de hand te lopen dan vorige episodes

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © epaefe ?? Een confrontat­ie met Russische gevechtsvl­iegtuigen in de regio is zowel voor de VS als Moskou niet wenselijk.
© epaefe Een confrontat­ie met Russische gevechtsvl­iegtuigen in de regio is zowel voor de VS als Moskou niet wenselijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium