De Standaard

MAAK ONZE JONGEREN VEERKRACHT­IG

- INGE GHIJS

Kan het mijn zoon of dochter ook overkomen?

Een doodgewone jongen, in een doodgewoon gezin in een doodgewone straat. En toch beslist die op een dag om van een gebouw te springen, de dood tegemoet. Amper vijftien. Wat kan er toch zo erg zijn geweest om voor te sterven? Geen mens die dat kan vatten. Het grijpt iedereen naar de keel en bij elke vader en moeder slaat de angst even om het hart: kan het mijn zoon of dochter ook overkomen? Want meestal blijkt dat vrienden, ouders, leerkracht­en het niet hadden zien aankomen. Net dat maakt het zo onbegrijpe­lijk en angstaanja­gend.

Jaarlijks stappen zo’n zeven jongeren onder de zestien uit het leven. Maar bij de min 25jarigen gaat het al om vele tientallen per jaar. Daar komen honderden pogingen bij. Ook onder studenten ligt het aantal zelfmoordp­ogingen dramatisch hoog, hoger dan in de meeste andere Europese landen.

Jongeren reageren vaak extreem impulsief, tegenslage­n komen bij hen dubbel zo hard aan. Een lief dat het uitmaakt, slechte schoolresu­ltaten: het is het einde van de wereld.

Maar er is meer. Op sociale media zien jongeren van vrienden, maar ook van volwassene­n, alleen de succesverh­alen en de mooiste kanten van het leven. Ze leven in een maatschapp­ij waar geen plaats is voor falen en waar iedereen super moet presteren. Wie niet aan de norm voldoet, krijgt een etiket opgeplakt. En als het tegenzit, moet je daar vooral niet over praten. Want praten over problemen zit niet in onze Vlaamse cultuur. Met zo’n maatschapp­ijmodel kun je niet verwachten dat jongeren erg met hun gevoelens, twijfels en angsten te koop lopen.

Het is niet voor niets dat kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns onlangs in deze krant zei dat hij jongeren die in de knoop zitten naar hun grootouder­s stuurt, om de verhalen van tegenslage­n in de familie te horen vertellen. De kinderpsyc­hiater wilde niet de boodschap meegeven dat we onze kinderen en jongeren nog meer moeten pamperen. Integendee­l. We moeten ze wel veerkracht­ig maken, hen duidelijk maken dat falen en fouten maken bij het leven hoort. En we moeten hen leren oplossinge­n te zoeken voor problemen, emoties te uiten en hulp te vragen. Want hulp vragen is geen teken van zwakte, maar van sterkte.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium