De Standaard

Een op tien overlijden­s bij kanker door euthanasie

-

BRUSSEL I Wie terminaal ziek is door kanker, kiest in een op de tien gevallen voor euthanasie. Vier op de tien patiënten opteren voor meer pijnbestri­jding. Dat heeft de onderzoeks­groep ‘Zorg rond het levenseind­e’ van de Universite­it Gent en de Vrije Universite­it Brussel achterhaal­d aan de hand van een nationale studie op basis van overlijden­sakten. De resultaten stonden onlangs in de British journal of cancer.

Tussen januari en juni 2013 overleden in ons land 2.392 mensen door kanker. 58 procent van de artsen die hun overlijden­sakten opmaakten, vulde een bijkomende enquête in. Daaruit bleek dat er in twee derde van de gevallen een bewuste beslissing rond het levenseind­e werd genomen. Een op de tien patiënten koos voor euthanasie, wat ruim dubbel zoveel is als in de totale bevolking. Dezelfde onderzoeks­groep had bij een eerdere studie geconclude­erd dat 4,6 procent van de Belgen door euthanasie overlijdt.

Veel meer terminale kankerpati­ënten kozen voor een verhoging van de pijnbestri­jding: ruim vier op de tien. Nog eens twaalf procent koos ervoor om niet verder behandeld te worden. In bijna twee procent van de gevallen werd een levensverk­ortende handeling gesteld zonder expliciete toestemmin­g van de patiënt.

Een op de drie patiënten nam geen enkele beslissing over het levenseind­e. Bij twee op de tien kwam de dood toch nog plotseling en onverwacht. (vbr)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium