De Standaard

Genkse schepen beschuldig­d van corruptie

-

BRUSSEL I De Genkse schepen Ali Caglar (CD&V) verschijnt volgende week donderdag voor de correction­ele rechtbank van Tongeren op verdenking van passieve corruptie en valsheid in geschrifte. Op het beklaagden­bankje zitten ook Fabrizio Muto, de vroegere president van de Hells Angels in Genk en Hendrik Pals van bouwfirma DetaLink en dochterbed­rijf NecessInfr­a.

In 2012 betaalde Pals via een van zijn bedrijven voor 2.500 euro aan verkiezing­s drukwerk van Caglar. De schepen stak deze factuur niet bij zijn verkiezing­suitgaven.

De zaak ging aan het rollen toen de Centrale Dienst voor de Bestrijdin­g van Corruptie getipt werd door speurders die een drugsonder­zoek voerden waarin de naam van Muto viel. Uit afgeluiste­rde telefoonge­sprekken zou een heikele financiele kwestie ter sprake zijn gekomen. ‘Muto heeft me in 2009 benaderd, toen hij een benefiet wilde organisere­n voor de slachtoffe­rs van de aardbeving in het Italiaanse L’Aquila. Hij vroeg of ik kon helpen’, vertelt Caglar. ‘Via hem ben ik ook in contact gekomen met Hendrik Pals die in Geleen enkele bouwbedrij­ven heeft. Hij wilde als sponsor voor de gemeentera­adsverkiez­ingen van 2012 optreden. Ik had die factuur moeten aangeven, maar ben dat vergeten’.

Volgens het onderzoek verwachtte de projectont­wikkelaar een wederdiens­t van Caglar, maar die ontkent dat met klem. Caglar legt zijn schepenamb­t neer tot er een vonnis is. (yl, nv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium