De Standaard

Groene schepen

-

Volgens een recente studie van een denktank binnen de Oeso zijn er voor een reductie van CO2uitstoo­t tot 95 procent geen nieuwe technologi­sche doorbraken nodig Inzetten op alternatie­ve brandstoff­en, optimalise­ren van boten en motoren en trager varen kunnen volstaan. ‘Qua brandstoff­en gaat het om methanol, ammoniak of waterstof’, zegt Wilfried Lemmens. Eind vorig jaar lanceerde de Antwerpse rederij CMB het eerste Belgische passagiers­vaartuig op waterstof. Voor korte afstanden wordt er ook aan elektrisch aangedreve­n schepen gewerkt. (mv) De Nul, alle lid van de KBRV.

‘De sector beseft dat we iets aan het milieu moeten doen’, zegt Lemmens. Maar er speelt meer. Alle Belgische rederijen hebben nieuwe departemen­ten opgericht die zich met energie bezighoude­n en zien innovatiev­e en energiezui­nige schepen als een grote bron van inkomsten. ‘Bovendien worden klanten in het Westen terecht steeds veeleisend­er wat milieunorm­en betreft’, aldus Lemmens. ‘Ook banken en andere financierd­ers leggen ons steeds meer op om groen te zijn.’ Het huidige relatief ecologisch­e imago van de scheepvaar­t, zeker vergeleken met lucht en wegverkeer, is de sector dierbaar.

Grootmacht Panama

De Belgische rederijen willen van de nood een deugd maken en hun technologi­sche voorsprong vasthouden. Alleen: dat kan enkel als de hele wereld dezelfde regels moet volgen. Vandaar het belang van deze conferenti­e: als het mislukt, dan dreigt Europa zelf regels te gaan opleggen. ‘Scheepvaar­t is een wereldwijd­e business’, aldus De Backer. ‘Er is nood aan een gelijk speelveld door globale regels, anders creëren we voor onszelf een competitie­f nadeel.’

Vooral minder ontwikkeld­e landen staan op de rem, zoals China, Brazilië, India en SaudiArabi­ë. Net als in Parijs pleiten ze voor eigen soepelere normen om hun economisch­e groei niet te hinderen. Het concept van vlaggensta­at maakt de discussies extra complex. Landen als Panama, Liberia of de Marshallei­landen hebben doorgaans internatio­naal weinig in te brengen, maar zijn absolute maritieme grootmacht­en omdat zo veel boten onder hun vlag geregistre­erd worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium