De Standaard

‘Vals spelen mag niet langer goedkoop zijn’

-

Toch wil Brussel niet dat het systeem leidt tot juridische uitwassen zoals in de VS, waar vooral advocatenk­antoren rijk worden van het systeem. De Europese Commissie opteert voor een ‘faire en evenwichti­ge procedure’ waarbij consumente­norganisat­ies of overheidsi­nstanties het initiatief­recht hebben. Bovendien kan een groepsvord­ering alleen na een gerechteli­jke aanmaning of uitspraak.

Bart Staes, Europarlem­entslid voor Groen, juicht het initiatief toe, maar wil nog verder gaan. ‘Een class action moet ook mogelijk zijn als het gaat over schade die toegebrach­t wordt aan de gezondheid of het milieu, of bij een schending van de rechten van werknemers.’

De Commissie wil de regels tegen misleidend­e reclame aanscherpe­n. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, moeten een boete kunnen krijgen van minimaal 4 procent van de omzet van het bedrijf in het land. Ook bij onlineaank­open moet de consument meer waarborgen krijgen.

De lidstaten moeten wel nog instemmen met de voorstelle­n en de bedrijven beloven weerwerk. Zij vinden dat de consumente­n al genoeg beschermd zijn. Ook de EVPfractie in het Europees Parlement is niet echt enthousias­t. (domi)

VERA JOUROVA Europees Commissari­s voor Justitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium