De Standaard

De man van 3,4 miljard

- DE GROTE MARKT RUBEN MOOIJMAN

Het is afwachten of Herbert Diess, die hoogstwaar­schijnlijk morgen Matthias Müller aflost als ceo van de autobouwer, de Volkswagen­groep in een nieuwe richting zal sturen. Zeker is dat de nieuwe nummer één, nog vóór zijn aanstellin­g officieel is, door beleggers van harte is verwelkomd.

Toen dinsdag via Handelsbla­tt bekend raakte dat Diess vrijwel zeker de nieuwe ceo zou worden, ging de koers van VW fors omhoog. Het aandeel sloot 3,16 procent hoger af. Gisteren, toen de markten zich eens goed verdiepten in het cv van Diess, kwam er nog 0,94 procent bij. In harde euro’s uitgedrukt een waardeverm­eerdering met zo’n 3,4 miljard.

Wie had dat kunnen voorspelle­n? Een jaar geleden vroeg Der Spiegel zich nog af waarom Herbert Diess ‘het meest gehate lid’ van de groepsdire­ctie bij Volkswagen was. Diess, binnen de groep verantwoor­delijk voor het merk VW, had kort daarvoor een mediagenie­k conflict uitgevocht­en met vakbondsma­n Bernd Osterloh, de voorzitter van de ondernemin­gsraad. Osterloh verdacht Diess ervan het Dieselscha­ndaal te misbruiken als excuus voor afvloeiing­en. ‘Diess weet hoe hij moet omgaan met conflicten. Dat is belangrijk bij VW’, zei autoprofes­sor Ferdinand Dudenhöffe­r tegen Bloomberg.

De nieuwe nummer één van Volkswagen is door beleggers alvast van harte verwelkomd

Het is niet waarschijn­lijk dat VW onder de nieuwe ceo grote koerswijzi­gingen zal ondergaan, maar een veranderin­g in management­stijl is niet uit te sluiten. Diess verschilt in veel opzichten van Müller, die als een tussenpaus wordt beschouwd. De nieuwe ceo is geen Volkswagen­veteraan. Diess had er bijna twintig jaar bij BMW opzitten toen hij in 2015 overstapte naar VW. Dat hij ambitieus was, stak hij niet onder stoelen of banken: de overstap kwam er omdat hij bij BMW gepasseerd was als nummer één.

Bij zijn vorige werkgever bouwde Diess een reputatie op als kostenbesp­aarder: hij wist de bevoorradi­ngsketen 4 miljard euro goedkoper te maken. Ook bij Volkswagen maakte hij die reputatie waar. De operatione­le marge steeg onder zijn leiding van 1,8 procent in 2016 naar 4,1 procent vorig jaar. Ondanks de aanvankeli­jke wrijvingen met de vakbond kon hij een akkoord afsluiten dat de personeels­kosten op termijn met 3,7 miljard euro vermindert. Het leverde hem het vertrouwen op van de Porsche/Piëchclan, de familiale aandeelhou­ders die het bedrijf controlere­n.

Diess is communicat­iever dan zijn voorganger, die niet zelden een kortaangeb­onden en prikkelbar­e indruk maakt. Op het salon van Genève nam Diess, in tegenstell­ing tot Müller, ruim de tijd om met journalist­en over het dieselprob­leem te praten. Ook zijn vlotte optreden in de veelbekeke­n talkshow ‘AnneWill’, vorige maand, maakte indruk. Daarin gaf hij toe dat VW fouten heeft gemaakt, maar tegelijk ook hard bezig is aan oplossinge­n om de lucht in de Duitse steden zuiverder te maken.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium