De Standaard

Sperma in space

-

N ormaal moet je de Nasa niets leren over aandacht zoeken. Ze zijn meesters in het aankondige­n dat ze iets gaan aankondige­n, en ze strooien continu en overvloedi­g met persberich­ten, teleconfer­enties, tweets, foto’s, video’s en artistieke impressies, vrij te gebruiken.

Maar deze keer ging het er bescheiden­er aan toe. Op 2 april lanceerden ze voor de veertiende keer een vrachtcaps­ule, ‘met 5.800 pond voedsel en uitrusting voor het ruimtestat­ion’. Onder andere een meettoeste­l voor bliksems, dat morgen wordt uitgepakt en op zijn plaats gezet, een toestel voor materiaalo­nderzoek en twee DNAexperim­enten. En o ja, ook wat ingevroren menselijk sperma en rundersper­ma, ‘om voor het eerst te onderzoeke­n hoe goed stieren en mensensper­ma functionee­rt in lage zwaartekra­cht’.

Ik weet niet wat u onder ‘functioner­en’ verstaat als het om sperma gaat, maar bij de Nasa bedoelen ze daar alleen maar zwemmen mee.

We kregen een foto van stierenspe­rma, maar de menselijke variant? No way!

Over preutsheid moet je de Amerikanen immers niets leren. Hoewel de astronaute­n volop haren, nagels en bloed leveren voor medisch onderzoek, is sperma daar uitdrukkel­ijk niet bij. Op de gouden plaket die meereist met de Voyager, staan enkel twee gestileerd­e mensen zonder schaamhaar – een foto was helemaal ondenkbaar. Het duurde ook véél langer dan bij de Russen eer de eerste vrouw mee mocht.

Volgens hardnekkig­e geruchten hebben de kosmonaute­n al lang aan ruimteseks gedaan – wat interessan­te mechanisch­e problemen stelt als je allebei zweeft en elke beweging een tegenbeweg­ing uitlokt. Het zal nog wel even duren eer u en ik te weten komen of je inderdaad bijna verplicht bent om een van beiden vast te binden, of dat je er ook komt met een paar toevoeging­en vrije stijl aan de Kamasutra. De Russen willen het niet vertellen en de Amerikanen hebben het gegarandee­rd nog nooit geprobeerd.

Op de webpagina die het spermaexpe­riment beschrijft (met als titel: ‘micro11’) staat wel een foto van stierenspe­rma onder de microscoop, maar de menselijke variant? No way!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium