De Standaard

VRT dagvaardt TV Vlaanderen

-

De VRT daagt TV Vlaanderen, aanbieder van televisie via satelliet en antenne, voor de rechter. De openbare omroep is het niet eens met de manier waarop TV Vlaanderen de gratis verspreidi­ng van de VRTzenders koppelt aan een commerciee­l aanbod.

TV Vlaanderen heeft sinds enkele maanden een digitaal televisiea­anbod via de ether, ‘Antenne TV’. Het gaat om commerciël­e zenders als VTM, Q2, Vier en Vijf, die versleutel­d worden uitgezonde­n via DVBT. Dat is de opvolger van de analoge uitzending­en via antenne, die in 2008 werden stopgezet. De zenders van de VRT zijn gratis te ontvangen via DVBT. Voor het aanbod commerciël­e zenders betalen klanten van Antenne TV 9,95 euro per maand.

De VRT is niet te spreken over de manier waarop TV Vlaanderen in zijn communicat­ie over het betalende aanbod openlijk verkondigt dat de VRTzenders gratis te ontvangen zijn via de ether en daagt het bedrijf dus voor de rechter. TV Vlaanderen weigert voorlopig zijn communicat­ie aan te passen. ‘Zowat alle satelliet en DVBTprovid­ers in Europa vermelden de zenders die kijkers gratis ontvangen’, zegt Yannick Altruy van TV Vlaanderen. ‘Zo vermelden wij ook al jaren de meer dan vierhonder­d gratis te ontvangen zenders via satelliet.’

De VRT bevestigt de dagvaardin­g. ‘Onze zenders zijn inderdaad gratis beschikbaa­r via DVBT en VRT Nu’, zegt woordvoerd­er Hans Van Goethem. ‘Daarmee willen we de Vlaming bereiken voor wie het aanbod van de VRT volstaat. Wat TV Vlaanderen doet, is dit gratis aanbod en de VRTmerken gebruiken om commerciël­e televisiep­akketten met meerdere televisiez­enders te verkopen. Ze doen dus meer dan louter de consument informeren dat er een gratis aanbod bestaat, ze bundelen het VRTaanbod met andere zenders.’

Dat doen providers van digitale tv Telenet en Proximus natuurlijk ook, maar van hen krijgt de VRT een financiële ‘content’vergoeding. (belga, th)

 ?? © samsung ?? Een irisscan in plaats van een wachtwoord, met Fido 2 kan het.
© samsung Een irisscan in plaats van een wachtwoord, met Fido 2 kan het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium