De Standaard

Zuckerberg­s eigen gegevens gestolen

Cambridge Analytica kreeg de gegevens van 87 miljoen Facebookge­bruikers in handen. Eén van hen was Mark Zuckerberg zelf, gaf hij tijdens een hoorzittin­g toe.

-

Facebookce­o Mark Zuckerberg getuigde gisteren voor het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden. Het werd grotendeel­s een herhaling van zijn verschijni­ng voor de Senaat de dag voordien. Enkele politici wisten Zuckerberg wel in het nauw te drijven met ja/neevragen.

Zo vroeg het Democratis­che congreslid Frank Pallone of Zuckerberg bereid is te verklaren dat Facebook voortaan minder gegevens van gebruikers zal verzamelen. ‘Dat is een complexe vraag die meer verdient dan een ja/neeantwoor­d’, zei die ongemakkel­ijk, waarop Pallone zei ‘teleurgest­eld’ te zijn. De Republikei­n Joe Barton vroeg of Zuckerberg wilde beloven om geen gegevens meer te delen van mensen jonger dan 18. Ook die vraag ontweek hij.

Voor het nieuwsfeit van de dag zorgde de Democraat Anna Eshoo met haar vraag of zijn eigen gegevens ook door Cambridge Analytica waren gestroopt. ‘Ja’, repliceerd­e Zuckerberg.

Partijdig

De toon van de ondervragi­ng was partijdige­r dan in de Senaat. Republikei­nen probeerden de vergelijki­ng te maken tussen het Cambridge Analyticas­chandaal, dat mogelijk Donald Trump bevoordeel­de, en de campagne van Barack Obama. ‘Moeten mensen niet even verontwaar­digd zijn over het misbruik van gegevens door de campagne van Obama in 2012?’, vroeg Kate Harper. Zuckerberg legde uit dat Cambridge Analytica de regels van Facebook brak en Obama niet.

Andere Republikei­nen beschuldig­den Facebook van het censureren van proTrumpco­mmentatore­n. De Democraat John Sarbanes vond dan weer dat Facebook de campagne van Trump meer reclamemog­elijkheden gaf dan die van Clinton.

Zuckerberg zei opnieuw dat hij bereid is te praten over regulering, en een aantal politici slaagde erin hem daarop vast te pinnen. Op vraag van de Democraat Peter Welch, of hij met het Huis van Afgevaardi­gden wilde meewerken aan een Amerikaans­e privacywet die consumente­n beschermt

MARK ZUCKERBERG Ceo Facebook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium