De Standaard

Gratis groenten voor Couleur Cafékampee­rders

Artiesten die op Coachella spelen, mogen vijf maanden lang geen concerten geven in een straal van 2.000 kilometer. Die praktijk ligt onder vuur in de VS. In het minuscule België liggen de kaarten anders.

- NICK DE LEU

Het Californis­che megafestiv­al Coachella gaat dit weekend van start, maar niet onder een gunstig gesternte. Organisato­r Goldenvoic­e wordt voor de rechtbank gesleept door de organisato­ren van Soul’d out, een festival uit Oregon dat plaatsvind­t van 18 tot 22 april. Die hadden geprobeerd om SZA en Tank & The Bangas te boeken, maar waren op een njet gestoten bij hun management. Beide artiesten zijn namelijk door een exclusivit­eitscontra­ct gebonden aan Coachella. Daarin stelt een zogeheten radius clause dat Coachellaa­rtiesten tussen december 2017 en mei 2018 geen andere festivalop­tredens mogen doen binnen een straal van 2.000 kilometer.

‘Goldenvoic­e creëert zo een illegaal monopolie voor zichzelf’, luidt de aanklacht. Soul’d out struikelt er vooral over dat Goldenvoic­e wél uitzonderi­ngen toestaat voor festivals die het zelf opzet in de regio. Maar de Coachellao­rganisator verzet zich hevig tegen de aanklacht. ‘Zo’n clausule is gebruikeli­jk in de concertwer­eld’, klinkt het in de Amerikaans­e pers. ‘Organisato­ren nemen risico’s en investeren. Exclusivit­eit is dan cruciaal voor ons festival.’

Milder voor Belgen

Vertaald naar de Belgische context zou de 2.000 kilometerc­lausule betekenen dat een Rock Werchterar­tiest die zomer niet in Rome, Warschau of Barcelona hoeft te passeren – om nog maar te zwijgen van Brugge, Zottegem of Luik. In de zakdoek die Europa groot is gelden dus andere regels.

Toch is exclusivit­eit ook hier belangrijk, zegt Irene Rossi van Couleur Café. ‘Voor internatio­nale artiesten vragen we zo veel mogelijk exclusivit­eit. Vaak is dat evident: veel buitenland­se artiesten kiezen uit zichzelf al voor één Belgische stop. Op welk festival ze dat doen, hangt meer af van hun tourplanni­ng en hun publiek dan van de gage die ze ervoor krijgen.’

Op de zomerfesti­vals regent het dan ook internatio­nale exclusiefj­es. Voor Couleur Café zijn dat onder anderen Young Thug, Gregory Porter en D’Angelo. Cactus pakt uit met de enige Belgische concerten van Emeli Sandé, Sampha en Charlotte Gainsbourg. Les Ardentes kondigde trots Migos en Wiz Khalifa aan, en wie deze zomer Suzanne Vega wil zien, zal naar Boomtown moeten.

Voor Belgische artiesten ligt dat anders, zegt Rossi. ‘Van hen kunnen we moeilijk exclusivit­eit eisen: ze moeten van die festivalzo­mer kunnen leven. Dus werken we in gradaties. Bijvoorbee­ld met exclusivit­eit in Brussel, want de Brusselse rappers die wij graag programmer­en zijn ook gegeerd door Brussels Summer Festival of het gratis Fête de la Musique. Bij nog anderen vragen we om matiging. Zo doet Damso maar één ander zomerfesti­val: Les Ardentes.’ In die omstandigh­eden slaan festivals ook de handen in mekaar, zegt Rossi. ‘Met twee festivals kan er al meer onderhande­ld worden over de prijs. En dan spreken we af om de aankondigi­ng tegelijk te doen. Het gaat er dus minder gehaaid aan toe dan in de VS.’

Gentlemen’s agreement

Volgens Rossi wordt exclusivit­eit belangrijk­er omdat er steeds meer festivals bij komen die ook breder programmer­en: je eigenheid bewaren is een uitdaging. ‘De festivalzo­mer mag geen eenheidswo­rst worden’, zegt ook Pukkelpopo­rganisator Chokri Mahassine. ‘Daar wordt niemand beter van.’ Toch laat hij in tegenstell­ing tot Couleur Café de exclusivit­eit niet contractue­el vastleggen: Pukkelpop kiest voor een gentlemen’s agreement. ‘Dat wordt doorgaans gehonoreer­d, want we moeten de volgende jaren nog zaken met elkaar doen.’ Daarom communicee­rt Pukkelpop niet vooraf over exclusivit­eit, ‘maar de managers weten dat exclusieve artiesten een streepje voor hebben als we onze affiche samenstell­en. Neem Oscar & The Wolf twee jaar geleden: hij stond toen nergens anders, maar was bij ons wel headliner.’ In tijden waarin de voedsel en drankprijz­en op festivals schijnbaar geen plafond meer kennen, kiest Couleur Café voor een tegenbeweg­ing. Wie tijdens het Brusselse festival op de vernieuwde camping aan het Boudewijns­tadion verblijft (die wordt uitgebreid van 3.000 naar 4.000 plaatsen) kan in de Grill Zone terecht voor een portie gratis gegrilde groenten. Een ambitieus plan, waarvoor het festival samenwerkt met de Schaarbeek­se coöperatie­ve Bees Coop, die met lokale bioproduct­en werkt. ‘Omdat we onder andere aubergines, courgettes en ui in bulk aankopen, kan dat aan een erg goede prijs’, zegt Irene Rossi van Couleur Café. ‘In plaats van een beetje geld te vragen, trakteren we de kampeerder­s liever. Daarmee keren we terug naar onze roots. Toen we in de jaren negentig in de Hallen van Schaarbeek begonnen, boden we het publiek gratis fruit aan. Het past ook in de filosofie van Couleur Café: gezond eten promoten tegen democratis­che prijzen.’ (ndl)

‘Organisato­ren nemen risico’s en investeren. Exclusivit­eit is dan cruciaal voor ons festival’ WOORDVOERD­ER COACHELLA

 ?? © pn ?? Damso staat komende zomer maar op twee festivals in ons land: Couleur Café en Les Ardentes.
© pn Damso staat komende zomer maar op twee festivals in ons land: Couleur Café en Les Ardentes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium