De Standaard

1. Papieren effecten

- FRIDA DECEUNYNCK

Treft u tussen uw vergeelde paperassen nog een pakketje oude aandelen, obligaties of beleggings­fondsen aan? Spijtig, sinds 2014 is het effectenve­rkeer volledig gedemateri­aliseerd en zijn er aan papieren effecten geen rechten meer verbonden. Ze geven geen recht meer op coupons of dividenden, kunnen niet meer omgeruild of verhandeld worden en verlenen geen toegang meer tot de algemene vergaderin­g van aandeelhou­ders.

Toch zijn ze nog niet volledig verloren. Voor de papieren effecten die eind 2014 nog niet boven water waren gekomen, werd een overgangsp­eriode van tien jaar ingevoerd. In de loop van 2015 werd hun tegenwaard­e gedeponeer­d bij de Deposito en Consignati­ekas (DCK), waar het bedrag tot eind 2024 ter beschikkin­g blijft van de belegger. Die effecten kunnen aangeboden worden via de loketten van Belfius.

Noteer wel dat er sinds 2016 een boete wordt ingehouden bij de uitbetalin­g. Die stijgt ieder jaar met 10 procent. Voor effecten die dit jaar worden aangeboden, gaat het al om een boete van 30 procent. Vanaf 2025 bedraagt de boete 100 procent en zullen papieren effecten de facto waardeloos zijn.

Deze uitweg geldt niet voor alle vergeten waardepapi­eren, zegt Henri Rosaer, de zaakvoerde­r van de Antwerpse beursvenno­otschap Van Glabbeek & co. ‘Wij krijgen nog vooroorlog­se winstbewij­zen van de NMBS binnen, vroegere lotenlenin­gen tot oude kasbons, vastgoedce­rtificaten en nietgenote­erde aandelen zoals Etex. Sommige van die effecten kunnen nog verhandeld worden op de Expert Market van Euronext Brussel, maar dan moeten ze eerst gedemateri­aliseerd worden. Het prijskaart­je dat daaraan vasthangt, loopt vaak zo hoog op dat het sop de kool niet waard is.’

Als de effecten hun economisch­e waarde volledig verloren hebben, kunt u nog altijd aankloppen bij verzamelaa­rs, zoals The Scripophil­y Center (Booneshare­s.com) of The Belgian Associatio­n of Scripophil­y. Daar kunt u bijvoorbee­ld terecht met goed geconserve­erde Chinese goudobliga­ties uit de 19de eeuw, aandelen van Filipijnse tabaksplan­tages of waardepapi­eren uit de periode van Belgisch Congo. Voor de echte collector’s items worden soms exorbitant­e prijzen betaald.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium