De Standaard

Wordt mijn extra pensioen volledig wegbelast?

-

kondigd dat beleggers de teruggave via hun belastinga­angifte zouden kunnen aanvragen. Daarna besliste de fiscus toch in beroep te gaan.’

‘Om in afwachting van die uitspraak in beroep uw rechten veilig te stellen, kunt u een bezwaarsch­rift indienen’, legt Dirk Coveliers van Tiberghien uit. ‘U kunt daarmee vijf jaar teruggaan.’

U kunt zo’n bezwaarsch­rift indienen bij de gewestelij­ke directeur van de belastinge­n die bevoegd is voor uw woonplaats. Het adres vindt u op de achterkant van uw aanslagbil­jet. (fdc) Als gepensione­erd leraar heb ik nog een halftijdse interim gedaan. Sindsdien is mijn brutopensi­oen met 1,60 euro gestegen, maar betaal ik ook 5,40 euro meer voorheffin­g. Zou ik dat extra pensioen niet beter afzeggen? H.V.

Nee, het is niet nodig dat extra pensioen af te zeggen. Dat er sinds uw pensioenst­ijging 5,40 euro meer bedrijfsvo­orheffing wordt ingehouden, heeft ermee te maken dat de belastings­chalen telkens met 15 euro verspringe­n. Wie een pensioen van 1.499 euro heeft, valt nog net in de belastings­chaal van 1.4851.500 euro en betaalt 115,92 euro bedrijfsvo­orheffing (als alleenstaa­nde). Stijgt het pensioen met 1,60 euro dan komt het in de schaal van 1.5001.515 euro terecht en stijgt de bedrijfsvo­orheffing meteen tot 122,34 euro. Zo kan een brutostijg­ing resulteren in een lager nettopensi­oen.

De ingehouden bedrijfsvo­orheffing is echter slechts een voorafbeta­ling. Die wordt later op uw aanslagbil­jet verrekend met de belas ting die u effectief verschuldi­gd bent, rekening houdend met al uw inkomsten, (forfaitair­e) beroepskos­ten, gezinslast­en, eventuele belastingv­erminderin­gen … Omdat er nu iets meer wordt ingehouden, zal het saldo op uw aanslagbil­jet later iets gunstiger uitvallen. Aan het einde van de rit zult u normaal gezien altijd een stuk overhouden van het extra pensioen dat u ontvangt door uw interim. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium