De Standaard

Meeverdien­en met de meester

- JAN REYNS

Brederode is het levenswerk van Pierre Van der Mersch, een Franstalig­e Belg die niet geheel zonder reden de Belgische Warren Buffett wordt genoemd. De man is nu 83, maar nog een actieve voorzitter. Na een carrière van twintig jaar in de bankwereld bouwde hij, samen met enkele andere exbankiers, in meer dan vier decennia zijn investerin­gsgroep uit tot het Brederode van vandaag, met een portefeuil­le die intussen bijna 1,8 miljard euro waard is. Van der Mersch & co. bezitten daar nog altijd ruim 54% van.

In de beginjaren bouwde Van der Mersch steeds meer belangen op in beursgenot­eerde Belgische koloniale firma’s en steenkoolb­edrijven die hun activiteit­en hadden zien imploderen. Onder meer in Auximines, dat ooit furore maakte met oplaadbare lampen voor mijnwerker­s. ‘Maître Renard’, de andere bijnaam van Van der Mersch, maakte de vaak nog rijke patrimonia te gelde en verwierf nog meer oude gloriën met vele participat­ies, waaronder Brederode.

Strategie

Van der Mersch werkte een hele tijd via liefst zes onderling verbonden beursgenot­eerde vennootsch­appen en belegde steeds meer internatio­naal. Van 1999 tot 2010 bracht hij het aantal beursgenot­eerde vennootsch­appen van de groep terug tot een enkele: Brederode.

Van der Mersch is het tegendeel van een cowboy: hij weegt steeds de risico’s zorgvuldig af tegen de mogelijke opbrengste­n. Typisch is ook dat hij niet wil meebesture­n in de bedrijven waarin hij belegt. Hij wil zelfs geen zitje in de raad van bestuur. ‘Brederode is een langetermi­jnbelegger, maar we willen altijd vrij zijn om te vertrekken’, zei hij ooit op een aandeelhou­dersvergad­ering van Brederode.

Toch beet hij een keer zwaar in het zand. Tot de grote bankencris­is in 2008 was de portefeuil­le van de voormalige bankiers soms tot een derde belegd in financiële waarden. Met Fortis als favoriet. Nog tijdens de crisis gingen die aandelen grotendeel­s de deur uit. Brederode bleef heel lang volledig weg uit de sector.

Van der Mersch, die het adagio ‘beleg in wat je kent’ hoog in het vaandel voert, was gechoqueer­d dat de banken zelf niet eens bleken te weten wat ze in portefeuil­le hadden. Pas sinds kort belegt Brederode opnieuw (een beetje) in de sector: Ageas is goed voor 1% van de portefeuil­le.

Portefeuil­le

Brederode was zowat twintig jaar geleden bij de Belgische pioniers in private equity: investeren in nietbeursg­enoteerde bedrijven. Dat betekent meer risico, maar de rendemente­n zijn in principe hoger.

Brederode doet zijn investerin­gen via een 25tal internatio­naal gespeciali­seerde fondsen. In de beste, meest ervaren fondsen (mogen) investeren is cruciaal. Discretie en betrouwbaa­rheid zijn nodig, want elke deelnemer verbindt zich tot opvolgings­investerin­gen. De privateequ­ityfondsen zijn goed voor de helft van de portefeuil­le. Geen andere Belgische ‘holding’ doet beter. Brederode werkt zelf slechts met een handvol mensen, en dus met lage kosten, maar kan dankzij die fondsen toch alles volgen.

De andere helft van de portefeuil­le vormt een tegengewic­ht en wordt belegd in beursgenot­eerde multinatio­nals. Stuk voor stuk leiders, die niet zozeer uitblinken door hun groei, maar door hun omvang en betrouwbar­e inkomsten/dividenden. Dat deel van de portefeuil­le, met zo’n 25 aandelen, vormt een solide en flexibel (snel in of uitstappen mogelijk) tegengewic­ht voor de weinig liquide private equity.

Rendement

Ondanks de klap tijdens de bankencris­is benadert de economisch­e return die van topper Ackermans. De beursretur­n van het aandeel Brederode is, met gemiddeld 10,3% per jaar sinds 1990, ook sterk, maar had nog beter kunnen zijn als de discount meer was afgenomen.

Besluit

Na 40 jaar evolutie heeft Brederode een beproefde en geoliede formule. De invalshoek is zuiver rendement: Brederode bestuurt niet mee. De helft van de portefeuil­le geniet solide returns van grote beursgenot­eerde aandelen, terwijl de andere helft geinvestee­rd is in honderden nietgenote­erde bedrijven via de beste privateequ­ityfondsen. Dat is veel en ook uniek.

Vreemd dat de discount met 22,5% nog relatief hoog is, zelfs al is die in 2017 een stuk afgenomen. De portefeuil­le werd toen 10% meer waard, het aandeel steeg met 19%.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium