De Standaard

Onwetende vrouw draait op voor hallucinan­t stort

Drie dagen lang zullen werknemers van afvalinter­communale Interza op en aanrijden met containers om een gigantisch­e afvalberg van zowat 12 ton te ruimen. Het afval werd gestort op privégrond, waardoor de 90jarige eigenares opdraait voor de kosten.

- VAN ONZE MEDEWERKER DIETER DE BEUS

SINTSTEVEN­SWOLUWE/STER

REBEEK I De Bevrijding­slaan in SintSteven­sWoluwe is al langer een broeihaard van zwerfafval. Er is nauwelijks sociale controle in de straat, die de Woluwelaan verbindt met de Leuvensest­eenweg en de E40. Daar maken malafide particulie­ren en bedrijven dankbaar gebruik van om illegaal te storten.

Het gemeentebe­stuur van Zaventem moest de voorbije jaren al meermaals ruimingswe­rken laten uitvoeren aan de kant van de weg. Maar de omvang van het meest recente stort tart elke verbeeldin­g. Een stortplek op privéterre­in groeide de voorbije maanden uit tot een megastort met zowat 12 ton afval. Die afvalberg lokt ratten en wordt de komende dagen opgeruimd, maar daaraan hangt een prijskaart­je van duizenden euro's.

‘We krijgen om de haverklap te maken met sluikstort­ers in de Bevrijding­slaan’, zegt schepen van Milieu Erik Rennen (NVA). ‘We laten die storten ook regelmatig ruimen. Dit stort werd enkele maanden geleden al opgemerkt. Maar doordat het afval op privégrond werd gedumpt, konden we niet ingrijpen. De voorbije weken nam het stort echter hallucinan­te proporties aan.’

De gemeente ging op zoek naar de eigenares van het stuk braakligge­nd grond en kwam zo uit bij een 90jarige vrouw uit Sterrebeek, een telg van de familie Lesage, die vroeger de gelijknami­ge houtzageri­j Lesage aan de

Groenstraa­t in Zaventem oprichtte. De vrouw was zich van geen kwaad bewust, maar zal nu toch diep in de buidel moeten tasten om het stortafval te verwijdere­n.

‘Dit is een bijzonder pijnlijke zaak, want de dame in kwestie wist van niets’, zegt schepen Rennen. ‘Ze is meteen ter plaatse gekomen en was aangedaan door het stort op haar grond. Het is jammer dat zij nu moet opdraaien voor de hoge kosten van de ruimingswe­rken voor een stort waar zij niets mee te maken heeft. Maar zij begreep ook dat er dringend moest worden ingegrepen en aanvaardde de kosten. Die zullen duizenden euro’s bedragen. Medewerker­s van Interza zullen de rest van de week containers vullen.’

Mevrouw Lesage, die zelf liever geen commentaar geeft op het verhaal, liet het gemeentebe­stuur ook al weten te zullen investeren in een omheining rond het terrein, om het sluikstort­en tegen te gaan. Ook het gemeentebe­stuur gaat de strijd aan met de sluikstort­ers.

‘Deze zomer kunnen we eindelijk mobiele camera's inzetten aan de hotspots. Bovendien blijven we de stortplaat­sen onderzoeke­n op zoek naar informatie die ons kan leiden naar de daders. Dat is ook nu weer het geval. Onze gemeentewa­chters hebben al enkele gegevens gevonden van mogelijke storters. Die kunnen een fikse GASboete verwachten.’

‘De eigenares van de grond is aangedaan en zal haar gebied omheinen’

ERIK RENNEN

Schepen van Milieu Zaventem

 ?? © ddl ?? Afvalophal­ers hebben de handen vol met het stort langs de Bevrijding­slaan, dat zich uitstrekt over zo'n honderd meter.
© ddl Afvalophal­ers hebben de handen vol met het stort langs de Bevrijding­slaan, dat zich uitstrekt over zo'n honderd meter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium