De Standaard

Nieuwe fietskaart wegens vele trajectwij­zigingen

Door het groot aantal trajectwij­zigingen moest de provincie VlaamsBrab­ant overgaan naar een nieuwe fietskaart.

-

Toerisme VlaamsBrab­ant ontwikkeld­e een volledig nieuwe fietskaart voor de eigen provincie. Aanleiding was het groot aantal trajectwij­zigingen, uitbreidin­gen van bestaande routes en nieuwighed­en langs het parcours. In heel Hageland en Leuven is het fietsnetwe­rk grondig vernieuwd, goed voor 900 van de 2.000 kilometer. De vorige kaart was tien jaar oud en dus niet meer actueel. Els Quartier en Petra Moons sprongen op de fiets en onderzocht­en het netwerk op vlak van veiligheid, fietscomfo­rt en beleving.

In overleg met de gemeenten en wegbeheerd­ers werd rekening gehouden met de huidige fietsmogel­ijkheden, opportunit­eiten en toekomstsc­enario's. ‘Die screening resulteerd­e in 150 kilometer nieuwe trajecten, 55 kilometer verbeterde trajecten en 105 nieuwe knooppunte­n. Bovendien werd op een gedeelte van het netwerk de bewegwijze­ring volledig vervangen. Die operatie ging over 8.000 nieuwe borden, startte in januari en loopt nog tot mei 2018’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeer­de voor Toerisme.

Het uittekenen van provincieo­verschrijd­end fietsen is een andere belangrijk­e meerwaarde van de nieuwe kaart. Vanuit VlaamsBrab­ant kan men nu op een 20tal plaatsen volwaardig aansluiten op de nieuwe fietsknoop­punten van WaalsBraba­nt en Limburg, wat heel wat perspectie­ven opent voor fietsers.

Behalve de wijziginge­n aan het netwerk op het terrein, heeft Toerisme VlaamsBrab­ant ook de fietsvrien­delijkheid van de kaart verbeterd. ‘Zo werd het fietsvrien­delijke label herdoopt naar “Fietsers Welkom” en werd het bestand van fietsvrien­delijke cafés, restaurant­s en logies geactualis­eerd. Op de nieuwe fietskaart heten 117 fietscafés en 109 fietslogie­s de fietsers nog beter welkom. In het merendeel van die fietsvrien­delijke horecazake­n kan men de batterijen zowel voor de mens als voor de fiets opladen ’, zegt Swinnen. (fg)

 ?? © fg ?? De fietskaart werd voorgestel­d in aanwezighe­id van burgemeest­er Sarah Boon en verantwoor­delijken van de dienst Toerisme.
© fg De fietskaart werd voorgestel­d in aanwezighe­id van burgemeest­er Sarah Boon en verantwoor­delijken van de dienst Toerisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium