De Standaard

Grenzen bestaan niet, behalve voor Europol

- CAROLINE DE GRUYTER Europacorr­espondent, columniste voor De Standaard en NRC, waar deze column eerder verscheen

Je hoort mensen soms zeggen dat Europa ingewikkel­d is, onbegrijpe­lijk voor de gewone man. Maar lees dan het interview met de vertrekken­de directeur van het Europese politieage­ntschap Europol in Den Haag, Robin Wainwright, met Politico vorige week, en je ziet dat het eigenlijk best simpel is. Alles wat lidstaten samen willen doen, doen ze samen. Alles wat ze niet samen willen doen, blijft nationaal. Als er een wil is, kortom, is er een weg. Helaas is de keuze van Europese landen voor wat ze samen willen doen, niet goed afgestemd op wat ze samen zouden móéten doen. En daar beginnen de problemen.

Wainwright zit nu negen jaar bij Europol. Hij vertrekt in mei. Een goed moment om de balans op te maken van wat er wel en niet goed werkt. Wat steeds beter gaat, zegt hij, is terrorisme­bestrijdin­g. Ten tijde van de aanslagen in Brussel, in maart 2016, hadden nationale veiligheid­sdiensten zesduizend keer informatie in het Europoldat­abestand gestopt – over terugkeren­de jihadi’s, bijvoorbee­ld. Nu, twee jaar later, zijn er een half miljoen entries.

Hoe dat komt? Er zijn een paar zware terreuraan­slagen geweest in Europa. Burgers willen veiligheid­sgaranties. Dus zetten regeringen eindelijk druk op nationale veiligheid­sdiensten om beter samen te werken. Het Europees Parlement verruimde in 2016 de bevoegdhed­en van Europol. Daardoor kan het agentschap meer onderzoek doen en meer antiterror­ismeoperat­ies uitvoeren – in 2017 waren er 439 operaties, 127 meer dan het jaar ervoor.

Maar de strijd tegen financiële fraude en witwassen loopt volgens Wainwright, die vroeger bij de Britse MI5 werkte, voor geen meter. Landen hebben in Brussel gestemd voor strenge wetgeving tegen fraude en witwassen, waarin in de EU zeker 30 miljard euro per jaar omgaat. Banken geven een vermogen uit om transactie­s te checken. Maar die gegevens gaan de grens amper over. Niemand verplicht nationale toezichtho­uders om ze uit te wisselen, of geregeld te vergaderen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn bijna de enige landen die wel informatie beschikbaa­r stellen – het land van vestiging en het land van de directeur. Europol heeft vierhonder­d prominente fraudeurs en witwassers redelijk in het oog, maar kan zelden optreden. Criminele transactie­s slagen, zegt Wainwright, ‘in 99 procent van de gevallen’.

Dit verhaal spreekt boekdelen. Het zegt

Er bestaan geen nationale oplossinge­n voor Europese problemen

iets over Europol, en over hoe de Europese politiek werkt. EUlidstate­n hebben, binnen Schengen, vrolijk de binnengren­zen opgeheven. Iedereen reist vrijelijk door de Schengenzo­ne: burgers, goederen, banken én criminelen. Maar voor toezichtho­uders, politieage­nten, financiële speurders en veiligheid­sdiensten blijven nationale grenzen bestaan. Die mogen de grens niet over. Pas als IS aanslagen pleegt en regeringen hun burgers klinkend resultaat moeten laten zien, geven ze toe hoe absurd dit is. Pas met het mes van de eigen burgers op de keel kiezen zij voor een meer Europese aanpak.

De bankencris­is, eurocrisis en migratiecr­isis die we sinds 2008 over ons heen hebben gehad, komen allemaal hiervandaa­n. We lieten de banken Europees gaan, maar hielden het toezicht nationaal. Pas na de grote bankencras­h, die miljarden belastingg­eld kostte, kwam er Europees bankentoez­icht. We voerden de euro in, maar bleven allemaal onze eigen nationale economisch­e en begrotings­politiek voeren. Pas toen sommige landen uitgleden, gaven we toe hoe naïef dit was en gingen we wat meer Europees doen. En als we binnen Schengen een Europees asiel en migratiebe­leid hadden opgetuigd, met robuuste grensbewak­ing, hadden we nu greep gehad op de migratiest­room. Maar nee. In plaats daarvan geven we Brussel de schuld.

Dat is de les van Europol: dat er geen nationale oplossinge­n bestaan voor Europese problemen. En dat we grote schade aanrichten, ook in eigen land, als we dit blijven ontkennen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium