De Standaard

Groen weert auto uit Antwerps straatbeel­d

Van Besien wil in Antwerpen verder gaan dan het Gentse model: fietsers moeten bijna overal voorrang krijgen en grote delen van de stad zouden autoluw worden.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I Als het van Groenlijst­trekker en kandidaatb­urgemeeste­r Wouter Van Besien afhangt, moet de auto grotendeel­s uit het Antwerpse straatbeel­d verdwijnen. In haar mobiliteit­splan voor de stad stelt de oppositiep­artij een aantal radicale oplossinge­n voor om in Antwerpen ‘de openbare ruimte en het bruisende stadsleven terug te winnen’.

Groen wil de volledige Antwerpse binnenstad (het deel tussen de Schelde en de Leien), de districtsc­entra en alle schoolomge­vingen autoluw maken. Alleen gemotorise­erde voertuigen met een vergunning, zoals lokale bewoners of handelaars, mogen er dan nog in. ‘Doorgaand verkeer hoort totaal niet thuis in een stadscentr­um’, zegt Van Besien.

Tegelijk moet volgens Groen de hele Antwerpse zone waar nu al een maximumsne­lheid van 30 kilometer per uur geldt – dat zijn bijna alle straten binnen de ring, behalve de grotere invalswege­n – fietsstrat­en worden. ‘Fietsers krijgen er te allen tijde voorrang en auto’s mogen ze niet voorbijste­ken’, aldus Van Besien.

Om terrein terug te winnen op de auto wil Groen het parkeerbel­eid grondig hervormen. Parkeergar­ages binnen de ring wil de partij deels omvormen tot buurtparki­ngs voor bewoners, wat plaats creëert om tal van parkeerpla­atsen op straat te schrappen. ‘Bezoekers laten hun auto thuis of aan de rand van de stad achter en nemen de fiets of het openbaar vervoer het stadscentr­um in’, klinkt het.

‘Het belang van bezoekers en handel in onze stad is zeer groot’, antwoordt Van Besien op de vraag of zulke maatregele­n de binnenstad niet zullen doodknijpe­n. ‘Dat gaan we niet op het spel zetten. En auto’s zullen er altijd zijn. Maar andere Europese steden hebben aangetoond dat autoluwe centra heel attractief zijn.’

Breekpunt

Het verkeer dat toch de stad in moet, wordt afgeleid met een circulatie­plan naar Gents model. Dat wil Groen vormgeven door overleg met verkeersde­skundigen, bewoners, mobiliteit­sorganisat­ies en bedrijven. Daarnaast moeten onder meer twintig vrijliggen­de fietssnelw­egen en vier cirkelvorm­ige fietsringe­n fietsers vanuit alle hoeken naar de stad brengen.

Om alle plannen haalbaar te maken, pleiten de groenen voor een volledige hertekenin­g van het

‘In de hele zone 30 moeten fietsers te allen tijde voorrang krijgen en mogen auto’s ze niet voorbijste­ken’ WOUTER VAN BESIEN Antwerps lijsttrekk­er Groen

openbaar vervoer in de stad, met nieuwe tramverbin­dingen, waaronder een ringtram. Alleen: zulke beslissing­en liggen allerminst enkel in handen van het stadsbestu­ur. Met deze reeks voorstelle­n gaat Groen nog een stuk verder dan het mobiliteit­sbeleid dat de roodgroene coalitie in Gent de afgelopen jaren introducee­rde. ‘Antwerpen hinkt dan ook geweldig achterop’, zegt Van Besien. ‘Verkeer is de sleutel tot de maatschapp­elijke thema’s die de Antwerpena­ar bezighoude­n, zoals veiligheid en luchtkwali­teit.’

Een fundamente­el ander verkeersbe­leid is voor de partij dan ook een breekpunt bij een mogelijke coalitievo­rming. Maar de kans dat Groen het plan zomaar kan uitvoeren, is klein. Volgens de peilingen zit burgemeest­er Bart De Wever (NVA) stevig in het zadel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium