De Standaard

KOPENHAGEN AAN DE SCHELDE

- RUBEN MOOIJMAN

Vergeleken met wat Wouter Van Besien in Antwerpen wil doen, zijn de maatregele­n van zijn Gentse partijgeno­ot Filip Watteeuw gerommel in de marge. Groen wil Antwerpen omvormen tot een soort Kopenhagen aan de Schelde. Als het aan deze partij ligt, is voor de auto niet meer dan een bijrol weggelegd in de stedelijke mobiliteit.

Het minste wat je ervan kan zeggen, is dat het een gedurfd plan is. Zeker met het oog op de heisa die het Gentse circulatie­plan veroorzaak­t heeft. De effecten zijn onvoorspel­baar. De middenstan­d en de horeca zijn traditione­el sterk gehecht aan een optimale bereikbaar­heid met de auto. Of de modale Antwerpena­ar zit te wachten op dergelijke radicale ingrepen, is de vraag. Zelfs als het plan op veel bijval zou kunnen rekenen, is het risico op polarisati­e tussen voor en tegenstand­ers reëel. Dat staat haaks op het pleidooi tot onderling begrip waar Groen zijn handelsmer­k van heeft gemaakt.

‘Samen praten. Antwerpen kan dat’, luidt de slagzin van de Antwerpse Groenafdel­ing. Maar de Gentenaars slaagden er niet in om samen te praten over het circulatie­plan. Ondanks de relatief gematigde impact ervan verdeelde het plan de bevolking in hevige voor en tegenstand­ers.

De plannen van Van Besien zijn ook om een andere reden gedurfd. In partijpoli­tiek opzicht is dit een allesofnie­tsstrategi­e. Je zou denken dat de enige kans om de sjerp binnen te halen, een relatief gematigd discours zou zijn dat een zo groot mogelijke groep Antwerpena­ars zou aanspreken. Dit plan is het tegendeel van gematigd. Ook al is de kans dat het gerealisee­rd wordt klein, en worden campagnes wel vaker gebouwd op extreme voorstelle­n, hiermee speelt Groen hoog spel. De kans dat een grote groep Antwerpena­ars Groen al bij voorbaat wegzet als een stel naïeve dromers die elke voeling met de realiteit kwijt zijn, is niet te onderschat­ten.

In het spanningsv­eld tussen politieke haalbaarhe­id en ideologisc­he rechtlijni­gheid heeft Groen altijd al een extreme positie ingenomen. Terwijl traditione­le partijen hun principes maar al te graag opofferen aan compromiss­en waarmee ze in elk geval een deeltje van hun programma kunnen realiseren, kiest Groen vaak voor de andere weg. In Nederland bewees Jesse Klaver dat onlangs nog, door beginselva­stheid te verkiezen boven machtsdeel­name. Deze eigenschap geeft de groene beweging een heel eigen karakter. Het Antwerpse mobiliteit­splan bewijst dat Groen ook in Vlaanderen die eigenzinni­gheid koestert.

Het minste wat je kan zeggen, is dat het een gedurfd plan is

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium